Kalesija 15°

Paradoks: Tamo gdje su ljudi najsretniji, najveća je stopa samoubistva

Skandinavske zemlje poslovično su na vrhu liste zemalja najsretnijih za život, zbog uređenog zakonodavstva, niske stope kriminala, velikodušne socijalne politike i razvijene privrede.
Ali upravo tu sreću prati i paradoks, kojeg predstavlja činjenica da je godišnja stopa samoubistva upravo tamo najveća, piše 24sata.


Taj fenomen nije specifičan samo za Dansku, Finsku, Švedsu i Norvešku, otkrili su naučnici Univerziteta Warwick i Hamilton. Oni su proveli istraživanje koje je obuhvatilo savezne države SAD-a, i ustanovili su kako je zemlje bogatija i ima bolje preduslove za lagodan život svog stanovništva, stopa izvršenih i pokušanih samoubistava je veća.

Pojam životnog zadovoljstva i stope krimnalnih djela usko su povezane sa ekonomskom nejednakošću među građanima pojedinih država, a što je veća razlika u bogatstvu među ljudima, više je kriminala i oni su u prosjeku manje sretni. Ekonomska nejednakost podrazumjeva i kraći očekivani životni vijek i gore zdravlje ljudi, objašnjavaju demografski stručnjaci.

“Upravo je u uređenim i sretnim zemljama najviše poređenja pojedinaca sa drugim članovima društva, što vodi do zavisti i veće depresije, pa tako i veće sklonosti samoubistvu”, smatra voditelj istraživanja, profesor Stephan Wu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  CLOSE
  CLOSE