Kalesija 28°

Papa u Hrvatskoj: Pred oko 30.000 mladih obavljena molitva na Trgu bana Jelačića

Papa Benedikt XVI. Pozdravljajući oko trideset hiljada mladih, okupljenih na molitvenom bdijenju na Trgu bana Josipa Jelačića, rekao je da je posebno zadovoljan što je s njima večeras na tom istorijskom trgu koji je srce grada Zagreba.

“Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu često prevladava žamor i svakodnevna vreva. A sada, vaša ga nazočnost gotovo pretvara u ‘hram’, čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas”, rekao je Sveti Otac u homiliji, dodavši kako u tišini želimo primiti Riječ Božju koja je naviještena, kako bi prosvijetlila naš um i zagrijala naše srce.

Papa je zahvalio mons. Marinu Srakiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koji je uveo u večerašnji susret, te Danielu Vorihu i Mateji Buhi koji su iznijeli svoja svjedočanstva vjere.

“Svetosti, dobro došli u našu Hrvatsku! Dobro došli u Zagreb”, rekao je predsjednik HBK-a Marin Srakić pozdravljajući papu Benedikta XVI. na početku molitvenog bdijenja u ime okupljene katoličke mladeži koja je došla iz cijele Hrvatske, iz BiH te ostalih zemalja gdje žive hrvatske katoličke zajednice.

Spominjući najsvjetliji lik Crkve u Hrvata, nadbiskup Marin Srakić je rekao kako hrvatska katolička mladež upire pogled na mučeništvo za pravdu i istinu, za odbranu prava čovjeka i vjerske slobode blaženog Alojzija Stepinca.

Po nadbiskupovim riječima Sveti Otac došao nam je u vrijeme kada se svijet i naš narod nalaze u ozračju ozbiljne kulturne, ekonomske i polItičke krize, iza koje se krije duboka kriza duha, koja širi malodušnost, produbljuje ideološke i druge podjele, pojačava nezadovoljstvo, iz koje se teško nazire izlaz.

“Svi želimo bolju budućnost, bolji svijet. Danas, zajedno s Vašom Svetosti, molimo Nebesku Majku riječima tradicionalnog zaziva, nama tako dragog: ‘Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj! Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski rod!'”, rekao je predsjednik HBK-a.

Benedikt XVI. u govoru mladima naglasio je da svi znamo da u srcu svakog čovjeka boravi snažna čežnja za srećom.

“Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu intimnu i prirodnu potrebu. Ali, vrlo često, primijetimo da smo pouzdanje položili u stvarnosti koje ne ispunjavaju tu želju, nego štaviše, otkrivaju svu njihovu neizvjesnost. I upravo se u tim trenutcima osjeća potreba za nečim što ‘nadilazi’, što daje smisao svakodnevnom životu”, rekao je Papa.

Napomenuo je kako Isus mladima danas govori putem Evanđelja i Duha Svetoga, da je On njihov suvremenik. “On je onaj koji traži vas, prije nego vi Njega! Potpuno poštujući vašu slobodu, On se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje”, rekao je Papa.

Poručio je mladima da ne dopuste da ih zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine! U doba vaše mladosti, podupire vas svjedočanstvo brojnih Gospodinovih učenika, koji su živjeli u svom vremenu noseći u srcu novost Evanđelja, dodao je.

Pozvao je mlade da uprave misli na blaženoga Ivana Merza, sjajna mladića, u potpunosti uključen u društveni život, koji je nakon preminuća mlade Grete, njegove prve ljubavi, krenuo sveučilišnim putom.

Povjerivši svakoga od mladih Majki Božjoj od Kamenitih vrata, Sveti Otac je rekao kako je cijeli naš život hod prema Jednoj i Trojednoj Ljubavi koja je Bog; tako možemo živjeti u sigurnosti da nikada nećemo biti napušteni.

“Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga. Amen. Hvaljen Isus i Marija!”, rekao je u homiliji za molitvena bdijenja papa Benedikt XVI. na Trgu bana Jelačića burno pozdravljen od okupljene katoličke mladeži.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE