04.dec.2014
Pringles, jedan od najprodavanijih čipseva je otrovan, pun kancerogenih tvari, piše Healthy Food House.
Mnogi će se iznenaditi kako se ova slana slastica, kao i sve druge u sličnim pakiranjima – konzervama, zapravo ne radi od krompira u onom obliku kojeg svi znamo. U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica mješaju se kako bi se dobilo svojevrsno tijesto. Ta se smjesa zatim oblikuje u kalupima u svima znani oblik. Nakon toga završava u kipućem ulju, a potom na brzinskom isušivanju. U posljednjoj fazi čips se prska raznim pojačivačima okusa, a zatim pakira u konzerve.
No, jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje. Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je općepoznato da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su toksične za nervni sistem kod ljudi i životinja, u daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u čipsevima.
Sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu.
Razina ove tvari u čipsevima toliko je iznad dopuštene da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu firmu da ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima prenosi dnevnik.hr