Kalesija 30°

Osvježavajuće, ukusno i dijetalno: Napravite limun tortu koja će vas oduševiti

Limun torta smatra se idealnom poslasticom za toplije dane, kada vam se jede nešto slatko, a opet ne nešto prejako. Ova torta će vas osvježiti, a pored toga smatra se fantastičnom dijetalnom poslasticom.

Sastojci:

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice soli

1 šolja putera, otopljen na sobnoj temperaturi

1 šolja šećera, plus ¼ šolje za glazuru

4 jaja

2 kašičice ekstrakta vanilije

¼ šolje soka od limuna

¼ šolje soka za tortu i sirup i 2 kašike za glazuru

½ šolja jogurta

kora od 1 limuna

½ šolje šećera u prahu

Za pripremu torte potrebno vam je 120 min.

Priprema:

  1. U maloj posudi pomješati brašno, prašak za pecivo i so
  2. U posudi od miksera, dodajte rastopljeni maslac i šećer i umutite dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodati jaja, jedno po jedno i vaniliju.
  3. Pažljivo dodajte suhe sastojke i mješajte da se sve izjednači. Dodati sok od limuna, koru i jogurt i mješajte mikserom na slaboj brzini. (Maslac neće biti u potpunosti istopljen, ali to je u redu)
  4. Sipati smjesu u pleh (22cm) prethodno namazati puterom i posuti brašnom.

Pecite na 160 ° C, oko 75-90 minuta.

Za sirup:

Pomješajte ¼ šolje soka od limuna i ¼ šolje šećera dok se šećer ne istopi.

Za preljev:

Dodajte sok od limuna u šećer u prahu dok ne dobijete željeni preljev. Dok je torta topla, prelijte je sirupom i pospite glazurom. Tortu služite toplu ili na sobnoj temperaturi.

Izvor: azra.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Tužna vijest za sve: Preminuo mladić Adnan Šemić zbog kojeg je pro …

Biden imenovao Bosanca za višeg savjetnika, kao dječak izbjegao paka …

Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije ove godine …

Najuspješniji takmičar prvenstva: Bakir Musić s 4 zlatne i 1 bronza …

Novi putokazi: Mještani Šehera samoinicijativno postavili smjernice …

CLOSE
CLOSE