Kalesija 23°

Osim ulaganja u opremu Vlada TK osigurala i bolje uslove za uposlenike u oblasti zdravstva

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović danas je sa predsjednicom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona Adisom Fakić i predsjednicom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Elvirom Konjić potpisala kolektivne ugovore o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona.
U odnosu na još uvijek važeći Kolektivni ugovor, novi ugovor predviđa povećanje satnice i koeficijenata, te uopće poboljšanje materijalnih prava doktora, stomatologa, medicinskih i nemedicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.
„Današnje potpisivanje kruna je temeljite analize i pregovora koje smo vodili sa sindikatima. Drago nam je da smo svim našim uposlenicima u javnim zdravstvenim ustanovama ovim ugovorom dali nešto bolja materijalna prava koja nastoje da prate inflaciju i druge društvene tokove. Uz rekordna ulaganja u oblast zdravstva u smislu nabavke opreme, rekonstrukcije i adaptacije naših klinika, koja za protekle dvije godine iznose oko 20 miliona KM, praćenjem finansijskih trendova i inflaciju, Vlada je također i kroz intervencije u
materijalna prava zaposlenika nastojala zadržati ili eventualno i popraviti njihov materijalni status. Ovo je trenutno maksimum kojeg smo mogli izvući iz našeg zdravstvenog fonda, a unarednom periodu nastavit ćemo naše razgovore i pokušati djelovati u skladu sa finansijskim kretanjima u Bosni i Hercegovini“, kazala je danas ministrica Bećirović.


„Zadovoljstvo nam je da smo, u jednom vremenu kada objektivno imamo mnogo problema u zdravstvenom sektoru, došli do trenutka kada su oba reprezentativna sindikata usaglasili i potpisali elemente novih kolektivnih ugovora. Time su obje strane uz Vladu Tuzlanskog kantona pokazale razumijevanje prilika u kojima radimo i izrazile svoj stav da te prilike, kada govorimo o zdravstvu, popravljamo baš kao i što kroz ovaj kolektivni ugovor popravljamo status zdravstvenih radnika“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazali su i predstavnici oba reprezentativna sindikata.
„Ogroman je pomak napravljen. Ovaj kolektivni ugovor je rezultat kompromisnih i realnih rješenja u ovom momentu. Poseban je značaj za doktore medicine i stomatologije što se napravio ogroman pozitivni korak u rješavanju dugogodišnje nepravde prema njima, ali ne i nipošto na uštrb drugih uposlenika zdravstvu“ kazala je danas predsjednica Konjić ističući da su ljekari zadovoljni vrednovanjem lječničkog kadra kroz koeficijente.
„Svjesni smo šta se sve čini za zdravstvo na području Tuzlanskog kantona, koliki su napori svih timova da se očuva javni zdravstveni sistem u TK i ne možemo stavljati interese doktora ispred svih tih drugih interesa. Počeli smo ovaj proces korektnog vrednovanja doktora i to je ogroman korak i zbog toga smo djelomično zadovoljni, ali ne možemo imati sva rješenja sad i odmah, i ne možemo imati rješenja kakva samo mi mislimo da su ispravna, te ona trebaju biti usaglašena i sa drugim uposlenicima u zdravstvu i drugim interesima u zdravstvu, a u pogledu i prostora i opreme i kadra“, kazala je Konjić.


„Poštujući čitavo stanje u kojem se nalazi Tuzlanski kanton, priča vezana oko Kliničkog centra, oko određenih stvari koje mi imamo kao problem, mi smo pristali na ovaj kompromis u ovom trenutku. Kompromis je u smislu da svim uposlenicima nisu podignuti koeficijenti, ali je podignuta sadnica, tako da su u principu svi dobili određeno povećanje“, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijad Latifović, koji je uz predsjednicu Fakić prisustvovao današnjem potpisivanju ugovora.
Danas potpisani kolektivni ugovori će se primjenjivati od 1. juna 2024.godine i važit će u naredne tri godine, sa tim da će Vlada Tuzlanskog kantona i sindikati u narednoj godini nastaviti razgovore o plaćama i naknadama radnika, naspram finansijskih pokazatelja, inflatornih kretanja i stanja u zdravstvenom sistemu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE