Kalesija 21°

Osam godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Danas se navršava osam godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića, koji je ubijen ispred sjedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Osim polaganjem vijenaca na spomen-ploču na zgradi Vlade Srbije, i na njegov grob na Novom groblju, ova godišnjica će biti obilježena nizom kulturnih manifestacija, kao što su promocija knjige u okviru izdavanja Đinđićevih sabranih djela i koncert Beogradske filharmonije.

Vijence na spomen-ploču posvećenu Đinđiću ispred zgrade Vlade položiće u 12.00 časova članovi kabineta premijera Mirka Cvetkovića, a nakon toga vijence će položiti i članovi nekadašnje Vlade Zorana Živkovića, koji je bio premijer nakon ubistva Đinđića.

Omladina DS-a će organizovati šetnju do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju, gdje je Đinđić sahranjen, a biće organizovano i finalno takmičenje u besjedništvu.

Đinđić je bio prvi demokratski premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji. Đinđićeva Vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom, a za vrijeme te vlade uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima je i bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Đinđić je jedan od osnivača DS-a u kojoj je od januara 1994. do ubistva bio predsjednik. Bio je od 1945. godine prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda kada je izabran u februaru 1997. ispred koalicije “Zajedno”.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, a u pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Za ubistvo Đinđića na 378 godina zatvora osuđeni su članovi kriminalnog “zemunskog klana” i bivši pripadnici specijalne jedinice “Crvene beretke”, na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom i Zvezdanom Jovanovićem, kao neposrednim izvršiocem.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Šamcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. U periodu od 1977. do 1990. godine boravio je u Njemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka. Doktorirao je 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu, gdje je radio kao asistent.

(SRNA)/(Sarajevo-x.cpm)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE