Kalesija 13°

Oprostite na mišljenju

KALESIJAČinjenica je da svako domaćinstvo, svaka kuća, troši golema sredstva za nabavku ogreva za zimske mjesece. Čak i kad zima, kao što je ova, ne pokaže svoje zube, ne zahladni i ne okuje, potrošnja drveta, uglja, peleta, struje u zimskim mjesecima je golema.

Onaj koji je malo bolji sa brojevima mogao bi, bez po muke, izračunati cijenu koštanja grijanja u zimskom periodu na broj stanovnika jedne opštine kakva je Kalesija. Vjerujem da bi nam se od ukupne cifre zavrtoglavalo, jer ona sasvim sigurno ne bi bila mala.

Šta je pisac ovim htio da kaže?

Ništa posebno, samo razmišljam na glas. Pametna opština bi recimo razmišljala kako da zajedničkim snagama riješi grijanje na neki optimalniji, jednostavniji i jeftiniji način, a time spriječi ili barem smanji emisiju ogromljih količina dima i gasova koji se provlače kroz odžake.

Ili je to preambiciozno očekivati do nekih narednih izbora.

Oprostite na mišljenju u vrijeme kada je mišljenje o bilo čemu, pa i najsitnijim stvarima luksuz.

Na sličan način bi bilo riješen i odvoz smeća.

Recimo, da baš i nije pametna ideja sa postojećih 7 km poskupiti odvoz smeća kod pojedinačnih domaćinstava na 11 km. Šta će se time dobiti, izuzev što će veliki broj već postojećih korisnika otkazati komunalnom preduzeću i neće htjeti, ili moći plaćati odvoz smeća.

Umjesto da se cijena smanji ili ostane ista a broj korisnika poveća radi se obrnuto, sa kojom logikom, vidjet ćemo vrlo brzo.

Na stranu što Komunalno ne poštuje vlastiti ugovor koji je potpisalo sa svakim korisnikom pojedinačno o načinu i broju odvoza smeća na mjesečnom principu. Da se to isto dogodi sa onima koji plaćaju, pa da im plate samo onoliko koliko puta su došli, onda bi to bio problem, no dok oni stvaraju problem onda je to uredu.

Dokle li će nas odvesti naša naopaka logika!?

Bilo bi još podosta korisnih sugestija iznijetih sa namjerom da nam bude ljepši, ugodniji i jednostavniji život u ovoj našoj maloj mahali. Kad već Naši vrli vijećnici nemaju nikakve moći da riješe bezazlene probleme, kad partije umjesto za narod rade samo za sebe, oprostite, ali ponekad se i mi, mali i sitni usudimo misliti vlastitom glavom.

L.K.- Autor poznat redakciji

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE