Kalesija 11°

OPEREZ: Jednim klikom do krađe identiteta!

Hiljade bh. građana vreba opasnost od krađe identiteta jer su njihovi jedinstveni matični brojevi dostupni svima na oficijelnim veb stranicama niza javnih institucija koje bi trebalo da znaju da time krše zakon.

Tako matične brojeve građana, uz ime, prezime, ime oca i adresu stanovanja, na svojim zvaničnim internet stranicama objavljuju vlade, ministarstva, univerziteti, privredne i advokatske komore.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH tvrde da će ovome stati ukraj jer su stekli uslove da počnu novčano kažnjavati prekršioce zakona.

Kazali su i da su odredili osobu u Agenciji koja će biti zadužena samo za monitoring službenih internet stranica institucija, ali kažnjavanje za objavu matičnog broja neće ići automatski nego će Sektor za inspekcijske nadzore i prigovore prvo razmatrati “slučaj”.

“Jedinstveni matični broj ni u kojem slučaju ne bi trebalo da bude objavljen na internet stranici. To može dovesti do krađe identiteta. To je kršenje zakona. Razne su mogućnosti zloupotrebe tih podataka. Najbolji način da zaštitimo građane jeste kažnjavanje i uskoro ćemo s tim početi. Do sada nismo mogli zbog procedura, priprema. Sada imamo kapacitete”, rekao je juče Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, koja je nedavno “zaštitila” imovinske kartone političara, a ranije zabranila i objavu ličnih podataka osuđenika i optuženika.

Kovačević je naglasio da se kazne za kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka, u zavisnosti od težine povreda, kreću od 100 KM za neposrednog izvršioca do 100.000 KM za instituciju, i to kada je riječ o obradi posebne kategorije ličnih podataka kao što su zdravstveni podaci i osuđivanost.

Adnan Imerović, direktor “Pivare” Tuzla i “žrtva” objave svog matičnog broja na veb stranici Privredne komore Tuzlanskog kantona, kazao je da nije u redu što je njegov matični broj objavljen na spisku članova Upravnog odborave Komore, ali da ne zna koga tužiti i zašto.

“Problem je zakon jer nije definisao u totalu šta se smije, a šta ne smije, nema kriterija šta je lični podatak. Pričao sam sa pravnicima i kažu da matični broj može biti smatran ličnim podatkom, a i ne mora. Sve je vrlo nejasno. U Komori ćemo pokušati kolektivno ovo riješiti”, dodao je Imerović.

Jedinstvene matične brojeve stotina građana našli smo, primjera radi, i na zvaničnoj veb stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona čije je Ministarstvo finansija odobrilo povrat poreza na dohodak. Na oko 2.700 matičnih brojeva osoba koje su ostvarile naknadu za odvojeni život upućeni smo preko stranice Ministarstva odbrane BiH, adrese i matični brojevi korisnika stipendija mogu se naći na stranici Univerziteta u Sarajevu, a na stranici Vlade Tuzlanskog kantona su uredno navedeni i matični brojevi korisnika donacija građevinskog materijala.

U Ministarstvu finansija ZDK su nam zahvalili za ovu informaciju i rekli da će tražiti da Vlada povuče sa stranice spiskove sa matičnim brojevima, jer oni ne smiju biti objavljivani.

 

Nezavisne novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE