Kalesija

Operativna  akcija „Hijena “, lišena slobode četiri lica

Dana 09.02.2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su, u sklopu operativne akcije „Hijena“, na području Sarajeva realizovali pretrese na tri lokacije, te su tom prilikom  pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi.

Foto: SIPA/Ilustracija

 Četiri lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašten promet opojnom drogom“, „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, „Pranje novca“ iz Krivičnog zakona BiH, te „Nanošenje teških tjelesnih povreda“ i „Oštećenje tuđe stvari“ iz Krivičnog zakona FBiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zničko-dobojskog  Kantona i Federalnom upravom policije.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Lica lišena slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, biće predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH. 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE