Kalesija 12°

Općinsko vijeće Kalesija: Poljoprivredno zemljište posvađalo vijećnike

Danas je u Kalesiji održana 33.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, koju je obilježila rasprava o dodjeli u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija.

Naime, najveći broj vijećničkih pitanja i inicijativa odnosio se na rješenja prvostepene komisije o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta i žalbe nezadovoljnih poljoprivrednika na količinu dodjeljenog zemljišta u zakup. Pojedini vijećnici su mišljenja da su, rješenjem prvostepene komsije, značajano “zakinuti” kalesijski poljoprivrednici, a da se favoriziraju neke firme i individulani poljoprivredni proizvođači. Međutim, drugi su smatrali da je komisija uradila dobar posao i da je zemljište dodijeljeno onim poljoprivrednicima koji su u stanju kvaliteno obraditi zemljište i uposliti određeni broj radnika. Ipak, konačnu odluku o svim žalbama nezadovoljnih poljoprivrednika donijet će drugostepena komisija koja bi  najkasnije do  10.feberuara trebala donijeti konačnu odluku.

Nakon raprave o poljoprivrednom zemljištu, kalesijski vijećnici su  usvojili Odluku o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene metra kvadratne stambene površine na području općine Kalesija u 2011 godini i Odluku o visini naknade za nepriznato uzurpirano zemljište u 2012 godini. Također, većinom glasova, prihvaćen je Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta po zonama na području općine Kalesija za 2012,godinu, kao i Odluka o pristupanju izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju i provođenju Regulacionog plana dijela naselja Kalesija – Sjeverna i Južna zona.

Usvojen je Plan rada Sportskog saveza, sa planom raspodjele sredstava za ovu godinu  i Izvještaj o radu Sportskog saveza općine Kalesija za prošlu godinu.  Općinsko vijeće razmatralo je i  informaciju o izgradnji Gradske dvorane u Kalesiji i Regionalne deponije Crni vrh, na području opštine Osmaci, čiji je jedan od osnivača i općina Kalesija.

 

M. Zulić, Radio Feral

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE