Kalesija -2°

Općina Kalesija iz budžeta obezbjeđuje dvanaest radnih mjesta

OPĆINA KALESIJA IZ BUDŽETA OBEZBJEĐUJE DVANAEST RADNIH MJESTA

Općinsko vijeće Kalesija je na jučerašnjoj sjednici usvojilo je Odluku o dodjeli u zakup poslovnog objekta  „Gradske tražnice“ i zemljišta oko tržnice za parking prostor. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način davanja u zakup novoizgrađenog objekta namijenjenog za zelenu pijacu površine 408 m2 i parking prostora pijace površine 450 m2. Početna cijena zakupa, koji će se obaviti putem usmenog javnog nadmetanja iznosi 2,50 KM/m2 za pijačni prostor, dok će cijena zakupa parking prostora iznositi 1 KM/m2 mjesečno.

Pored Odluke o zakupu prostora namijnenjenog za zelenu pijacu, vijeće je usvojilo i Odluku o davanju na korištenje i upravljanje objekata javnog vodosnadbijevanja i objekata za zaštitu voda od zagađivanja JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija. Posebnu pažnju vijećnika izazvale su odluke koje su se odnosile na podsticajna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju i zapošljavanje na podrčju općine Kalesija.

Budžetom općine Kalesja za ovu gdinu planirana su sredstva u iznosu od 150.hiljada KM namijenje na za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Od ovog iznosa 100. hiljada KM dodijelit će se fizičkim licima – registrovanim proizvođačima mlijeka, za svaku muznu kravu u liniji otkupa mlijeka, koja posjeduju zdravstveni karton i ugovor o isporuci mlijeka. Preostalih 50. hiljada KM bit će  dodijeljeno na ime naknade za eventualna uginuća stoke, edukaciju poljoprivrednika i nabavku aparature za laboratorijsko ispitivanje uzoraka zemljišta.  Ono što ,svakako, vrijedi pažnje jeste činjenica da će se iz općinskog budžeta ove godine zaposliti 12 osoba sa područja kalesijske općine, od čega 5 osoba sa VSS, za koje će općina Kalesija mjesečno izdvajati po 700 KM, dok će  7 osoba sa SSS primati mjesečnu bruto naknadu od 350 KM.

Inače, u srvhu podrške zapošljavanju izdvojit će seukupno 130. hiljada KM, od čega 58. hiljada za volontiranje osoba sa višom i visokom sutručnom spremom i 71.400 KM za sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba, posredstvom poslodavaca sa područja općine Kalesije u trajanju od godinu dana.

Radio Feral

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE