Kalesija

Omladina marširala Gradom Zug: Srebrenica se ne smije zaboraviti

Stiže 11. juli najteži i najbolniji dan u godini. U Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari u utorak, 11. jula, biće klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 30 žrtva Genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995. godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. 

S ciljem očuvanja istine, borbe za pravdu, podsjećanja da je Srebrenica vječna rana i najveći ratni zločin u Europi od Drugog svjetskog rata, u džematu Grada Zug drugu godinu se organizuje “Marš mira”.

“Veliki broj Bošnjaka i prijatelja džemata Zug, koji su podržali projekat i koji je od velike važnosti kako za Bošnjake, ali i za Grad Zug i građane Zuga koji su upoznati sa činjenicom šta se dogodilo u Srebrenici 1995. Neka Dragi Bog podari lijepi džennet, a porodicama preživjelih sabura i strpljenja u borbi za isti u i pravdu. Rahmet njihovoj plemenitoj duši… “, kazao je za portal NEON Televizije Hajrudin ef. Mujkanović, imam džemata Grada Zug.

VIDEO:

Doprinos u obilježavanju 28. godišnjice Genocida u Srebrenici dali su i najmlađi, koji su marširali na čelu kolone, a zbog kojih još značajnije i odgovornije moramo njegovati kulturu sjećanja. Posebno je ovo važno za porodice i djecu koja ne žive u Bosni i Hercegovini, gdje veoma malo ili nikako ne uče o Genocidu i Agresiji na našu domovinu.

Važno je da se sjećamo, pamtimo, opominjemo. Da se ne zaboravi, jer mladi su tu da naslijede ono što stvaramo i njegujemo, poručeno je ovom prilikom.

Džemati u dijaspori imaju možda i najvažniju ulogu u očuvanju istine, tradicije i običaja Bošnjaka.

Iz ovih fotografija i video zapisa možemo samo čestitati roditeljima na dobrom odgoju svoje djece, efendiji, organizacionom odboru i ostalima koji su dali svoj doprinos DA SE SREBRENICA NE ZABORAVI.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva Genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za gotovo 1.000 žrtava Genocida.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE