Kalesija 20°

Ombudsmeni: Nedovoljna podrška žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu

Ombudsmeni za ljudska prava BiH, u povodu 19. juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, ukazuju na nedovoljnu podršku koja se pruža žrtvama ovog nasilja.

nasilje-u-porodici

Ombudsmeni u saopćenju za javnost također ukazuju i neophodne mjere koje nadležne vlasti treba da preduzmu kako bi ojačale zaštitu i podršku žrtava i preživjelih seksualnog nasilja u ratu kroz poboljšanje njihovog zdravstvenog, ekonomskog i psihosocijalnog statusa.

Ističu i značaj aktivnog učešća i podrške sveukupne društvene zajednice svim žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu, ali i podizanja nivoa informiranosti  žrtava ovog nasilja u dijelu koji se odnosi na legislativu, zaštitu ljudskih i drugih prava žrtava.

Ombudsmeni podsjećaju da je BiH, prema međunarodnom pravu, obavezna pružiti reparacije žrtvama ratnog seksualnog nasilja. Ipak, ističu da na neefikasnost reparacijskog sistema, u najvećoj mjeri utiče odsustvo pravnog okvira koji uređuje pravo na reparacije ovih žrtava u BiH.

– Naime, ni 21 godinu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije uspostavljen sistem koji će garantirati jednaka prava, odnosno jednak tretman svim žrtvama ratnog seksualnog nasilja u BiH – naglašavaju Ombudsmeni.

U saopćenju navode da bi Strategija za poboljšanje statusa žena žrtava seksualnog nasilja u toku rata u BiH, koja je u pripremi, trebalo da posluži kao okvir da se obezbijedi jednak pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti svim žrtvama širom zemlje, te da pokrene akciju da se počinioci ovog nasilja izvedu pred lice pravde, jer je to osnovni preduslov za sprečavanje kršenja ljudskih prava.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE