Kalesija 26°

Oluja poharala imanja u većem dijelu BiH. U TK velike štete u Kalesiji, Živinicama, Srebreniku…

Olujno nevrijeme zahvatilo je u srijedu poslije podne i u noći sa srijede na četvrtak veći dio Bosne i Hercegovine i napravilo velike materijalne štete na imanjima. Najteža situacija je bila u Hercegovini.
U roku od samo pola sata veliko olujno nevrijeme popraćeno gradom poharalo je zapadni dio općine Čitluk, zatim dijelove općina Ljubuškog i Širokog Brijega. Većim dijelom uništeni su vinogradi, voćnjaci i ostali poljoprivredni usjevi.

Led u Jajićima kod Kalesije
Led u Jajićima kod Kalesije

.

Ekipe na terenu

Posjetili smo mjesto Gornji Veliki Ograđenik, zapadno od Čitluka, gdje su štete najveće. Kako nam je kazala Dragica Gagro, vlasnica jednog od vinograda, grad veličine oraha uništio im je sve usjeve, zatim lozu, zasade krompira i voćnjake.
– Ne pamtimo kada je posljednji put bilo ovakvo nevrijeme. Sve što smo radili cijelu godinu, propalo je za tren. Najviše je stradala loza – kaže Gagro.
Načelnik općine Čitluk Ivo Ino Jerkić rekao nam je da je na području Brotnja kod Čitluka stradalo i do 80 posto vinograda, dok su poljoprivredna dobra kod samog grada uništena oko 40 posto.
– Ekipe su na terenu i utvrđuju nastalu štetu. Od njihovih izvještaja ovisi hoćemo li eventualno proglasiti stanje elementarne nepogode. Sagledat ćemo štetu, a onda, vjerovatno, tražiti od viših nivoa vlasti podršku. Sigurno će urodi vinograda ove godine biti mnogo, mnogo lošiji – rekao nam je Jerkić.

Slični slučajevi zabilježeni su i u drugim dijelovima države. Nevrijeme je u nekoliko naselja gračaničke općine nanijelo velike štete poljoprivrednicima Stjepan-Polja, Malešića, Babića i Vranovića. U Babićima je potpuno uništeno zasađeno povrće.
Jajiće kod Kalesije u srijedu je iznenada u poslijepodnevnim satima zahvatilo jako nevrijeme praćeno padanjem leda veličine jajeta.
– Prvo je zagrmjelo, a onda se začula strahovita buka, ne od vjetra, već od siline i brzine padanja leda. Bilo je komada veličine kokošijeg jajeta. Ja ovakvo nevrijeme ne pamtim – kazao nam je Fahrudin Hamzić, pomoćnik direktora OŠ “Kalesija”, koji se zatekao u Jajićima u trenutku nevremena.

Veličine oraha

Za sada nema konkretnih informacija o eventualnim štetama, ali se sa sigurnošću može reći da ih je bilo na poljoprivrednim usjevima.
Grad veličine oraha oštetio je ili potpuno uništio ratarske i povrtlarske kulture na području Ormanice i dijela Špionice u općini Srebrenik, a najviše su stradali usjevi Poljoprivrednog gazdinstva „Babić” u Ormanici, vlasnika Gorana i Azre Babić, koji su prvi na području TK počeli organsku proizvodnju povrtlarskih kultura.
Na površini od oko 7.000 kvadratnih metara ovog proljeća zasnovali su organsku proizvodnju paprike, kupusa, paradajza, kelja, brokule, karfiola i ostalih povrtlarskih kultura, ali je olujno nevrijeme za samo desetak minuta sve to skoro u potpunosti uništilo.
Grad je uništio i tek iznikle lubenice i dinje, čije je sadnice bračni par Babić nabavio iz Grčke, ali i sadnice rijetke vrste američke bundeve, čiji plodovi dostižu težinu i do 300 kilograma.

Ogromne štete

Stradali su i usjevi kukuruza „bosanca” na površini od oko 2.000 kvadratnih metara, na kojoj su vlasnici PG „Babić” planirali proizvesti sjemenski kukruz za zasnivanje proizvodnje ovog autohtonog domaćeg kukuruza na površini od oko 50 dunuma za tržište Švicarske.
– Organska proizvodnja je izuzetno skupa i zahtjevna, jer se sve radi ručno, bez primjene herbicida, pesticida, vještačkih đubriva i ostalih hemikalija. I pored toga, odlučili smo se upustiti u ovu svojevrsnu avanturu kako bismo domaćim kupcima ponudili potpuno zdravu hranu, ali je ovo nevrijeme sve naše planove poremetilo – ističe Goran Babić i dodaje da pričinjena šteta iznosi oko 30.000 maraka.

Stradala plantaža krastavaca

Na širem području Živinica najveće štete pričinjene su na poljoprivrednim usjevima u mjesnim zajednicama Bašigovci, Lukavica, Gračanica, Tupković i Svojat.U Bašigovcima Rahima Umihanić uzgaja krastavce kornišone, koji su prilikom nevremena stradali. Procjena štete na njenoj plantaži iznosi oko 4.000 KM.

Bujice vode u Srebrenici

U Srebrenici je nevrijeme, kako prenosi Srna, pričinilo značajne štete na krovovima kuća, a krupan grad oštetio je veliki broj automobila, dok su posebne štete pretrpjeli voće i poljoprivredni usjevi. Od kiše su nastale bujice vode koje su odnijele usjeve iz strmih srebreničkih vrtova, a zasade na ravnijem prostoru zatrpale su muljem.

Ministar Lijanović posjetio poljoprivrednike

Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović posjetio je danas poljoprivrednike na području općine Ljubuški, gdje je grad napravio ogromnu štetu.
U izjavi za Fenu Lijanović je rekao da je pozvao općinske vlasti da proglase prirodnu nesreću – elementarnu nepogodu kako bi stvorili preduvjete za nadoknadu štete proizvođačima, da popišu štetu koja se desila i da u proračunu osiguraju sredstva za nadoknadu štete te da zatraže i od ZHK da im pomogne u saniranju štete poljoprivrednih proizvođača.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džinovski paradajz u vrtu domaćina Mahmuta Ramića iz Šehera

I danas na snazi upozorenje: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjel …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

Miralem Ramić dobio nadimak ‘kalesijski Messi’, predviđali mu ve …

Servisne informacije iz Živinica (18. 7. 2024.)

CLOSE
CLOSE