Kalesija 14°

Okusi Bosne: Tulumbe


IZ BOSANSKE kuhinje do sada smo isprobali nekoliko slanih jela, a od slastica tufahije i lokume. Sada je došlo vrijeme za tulumbe, jedan od bosanskih najfinijih i najslađih recepata. Posebnu slatkoću i okus ovoj slastici daje agda – voda kuhana sa šećerom i limunom, koja se često koristi u pripremi bosanskih kolača. Savjet kako brzo i jednostavno pripremiti ovaj ukusni desert potražili smo na blogu domaci-recepti.

Sastojci za tijesto:

400 mililitara vode
6 jušnih žlica ulja
250 grama brašna
5 jaja

Sastojci za agdu:

800 grama šećera
400 mililitara vode
1 limun narezan na ploške
Priprema:

U loncu srednje veličine zagrijete vodu s uljem. Kada voda prokuha polagano dodajte brašno uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne i počne odvajati od lonca. Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.U ohlađenu smjesu dodajte jedno po jedno jaja miješajući smjesu rukama.

Za pripremu agde kuhajte vodu i šećer dok se šećer ne rastopi, a za kraj dodajte ploške limuna i pustite da se agda ohladi na sobnoj temperaturi.

Ulje zagrijte na jakoj vatri te pomoću slastičarske vrećice ili obične vrećice kojoj ste odrezali rub, istiskujte tulumbe. U vrućem ulju tulumbe će se same okretati. Kada su zlatno žute boje izvadite ih i položite u hladnu agdu. Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih ostatkom agde te stavite u hladnjak kako bi se ohladile prije posluživanja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U gradskom derbiju Sloga pobijedila Bosnu

    TeamMP10 se emotivnom porukom zahvalio Miralemu Pjaniću za doprinos r …

    Šest ljiljana vezenih u zlatu: Koja je simbolika prve zastave Bosne i …

    FOTO/Obilježena 32. godišnjica zločina u Hajvazima: “Obaveza …

    Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije BiH: Ovo je najteža odl …

    CLOSE
    CLOSE