21.dec.2012
Kakva bi to serija recepata o okusima Bosne bila bez neizostavnog bosanskog lonca? Niti jedno jelo ne odražava više zemlju i karakter ljudi ove zemlje kao bosanski lonac. Toliko različitosti namirnica daje neponovljiv okus kojemu nećete moći odoljeti. Originalni recept donosi vam bosanskikuhar.ba, iskušajte ga i sigurno će te ga zavoljeti.
Sastojci:
Priprema:
Mrkvu ogulite i narežite na veće komade. Crveni luk narežite na osam dijelova, a mahune ostavite cijele. Glavicu kupusa također narežite na osam dijelova. Meso popaprite i posolite te dodajte u lonac. Patlidžan ogulite i narežite na veće komade. Paprikama odstranite sjemenke i peteljku. Paradajze ostavite cijele, češnjak u opni, a korijen peršina i celera narežite na veće komade. Krompir narežite na tri dijela.
U odgovarajući lonac složite namirnice ovim redoslijedom i mesom u sredini. Posolite i pobiberite te dodajte biber u zrnu. U lonac ulijte vodu tako da prekrije sve sastojke, poklopite ga i pustite da se jelo kuha na laganoj vatri tri do četiri sata.
Gotovo jelo poslužite na pladnju tako što će te meso staviti u sredinu a povrće oko njega.