Kalesija 12°

Oktobar 23. – Na današnji dan

– 1817. Rođen francuski leksikograf i enciklopedist Pierre Athanase Larousse, izdavač “Velikog svjetskog rječnika 19. stoljeća” u 17 tomova. Izdavačka kuća “Larousse” je nakon njegove smrti 1975. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

– 1940. Rođen brazilski nogometaš Edison Arantes do Nascimento, poznat kao Pele, koji se smatra najboljim igračem u povijesti nogometa.

pele

– 1954. Nakon serije sastanaka u Parizu, SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumijele su se da okončaju okupaciju Njemačke.

– 1956. Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. studenoga 1956. godine.

– 1958. Ruski pisac Boris Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman “Doktor Živago”, koji je postao bestseller na Zapadu, dok u SSSR-u tada još nije bio objavljen.

– 1961. Bivšem generalnom tajniku UN-a, Šveđaninu Dagu Hammarskjoldu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u zrakoplovu u vrijeme kongoanske krize, posthumno je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

– 1990. Ukrajinski premijer Vitalij Masol prinuđen da podnese ostavku nakon masovnih studentskih prosvjeda. To je bio prvi dužnosnik Sovjetskog saveza koji je otišao s vlasti pod pritiskom javnosti.

– 1991. Predstavnici 19 zemalja potpisali su na međunarodnoj konferenciji u Parizu, u organizaciji UN-a, mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

–  2004. Na Kosovu održani parlamentarni izbori, koje je većina kosovskih Srba bojkotirala. To su drugi izbori od 1999. kada je vlast u toj pokrajini preuzeo UN.

Fena

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE