Kalesija

Ogromne plaće za nerad: 200.000 maraka za uspavane poslanike

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH dobili su prije nekoliko dana plaće iako ništa ne rade već mjesecima. Naime, 30. novembra prošle godine konstituisan je novi saziv, ali su od tada poslanici na tretmanu „prirodnog buđenja”. To im naravno nije prepreka da svakog mjeseca u džep stave po 5.000 – 6.000 maraka. Prema zvaničnim podacima, mjesečno se iz budžeta na njihove plaće potroši oko 200.000 maraka.

Od prekinute sjednice 30. novembra prošle godine, koja nikada nije nastavljena, Predstavnički dom više nije imao zasjedanja, osim što su se prošle sedmice poslanici sastali da salušaju predavanje Josea Manuela Barrosa, predsjednika Evropske komisije, piše San.

Od 42 poslanika Predstavničkog doma, njih 31 je profesionalno zaposlen u Parlamentu BiH i njihova osnovna plaća iznosi 4.200 maraka. Tome treba dodati i raznorazne naknade pa nijedan poslanik nema plaću ispod 5.000 maraka.

Iz budžeta se također redovno isplaćuju i plaće 17 poslanika iz prethodnog saziva koji su podnijeli zahtjev s objašnjem da nisu našli novi posao. Pravo na plaću oni imaju 12. mjeseci, dakle zaključno s novembrom ove godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE