Kalesija 17°

Održana javna tribina o značaju vakufa za muslimane: “Bogatiji za informacije, siromašniji za dileme”

U organizaciji Medžlisa Kalesija, u četvrtak (3.mart) je u sali BKC-a Kalesija održana tribina na temu: “ULOGA I ZNAČAJ VAKUFA U ORGANIZACIJI I JAČANJU ISLAMSKE ZAJEDNICE”, a gost tribine je mr. hfz. Senaid Zaimović, direktor vakufske direkcije Rijaseta islamske zajednice u BiH.
Medžlis Kalesija je u planu organizovati niz javnih tribina o aktualnim pitanjima za muslimane Kalesije, a prva tribina je bila o pitanju vakufa.

Mr. hfz. Senaid Zaimović je održao iscrpno predavanje, a nakon toga je uslijedio dio u kojem su svi prisutni mogli učestvovati sa svojim pitanjima vezanim za temu.

Svi koji su mogli prisustovati ovoj tribinu a nisu, imaju za čime da žale.
Pokušat ćemo kroz par rečenica da prenesemo nekoliko informacija…

Zaimović je iznijeo niz informacija o povijesti i instituciji vakufa u BiH, značaju vakufa u jačanju muslimanske zajednice, načinu konzumiranja vakufske imovine, ekonomskom aspektu vakufa (…).
O povijesti vakufa u BiH manje-više znamo, ili te informacije možemo naći u vjesrskoj literaturi od naših autora. O nagradi koja sleduje vjernika koji izdvoji dio imovine za opće potrebe muslimana – također možemo pročitati u knjigama.
Prenijet ćemo par informacija koje nećete naći u literaturi, niti ih možete čuti kroz neki od medija, ali su veoma značajni za muslimane ovog područja!

Preciznih podataka o vakufima BiH – nema, ali je istaknuto da je veliki broj vakufa kroz povijest otuđeno od muslimana BiH.
Vakufi su bili žrtva mnogih ratova na ovom području, žrtve državnog uređenja, od Austro-Ugarske, preko Kraljevine Jugoslavije, do komunističke Jugoslavije.
Veliki dio vakufske imovine je „otela“ i postdejtonska BiH, a dovoljno je spomenuti podatak da je oduzeto 400 vakufskih stanova (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka…).
Zgrada Predsjedništva BiH, zgrada Kantonalne vlade u Sarajevu, te niz drugih državnih institucija – se nalaze na vakufskoj imovini.
Ti vakufi bi trebali biti glavni izvor prihoda Islamske zajednice, a …
I onda se pitamo zašto „moramo“ plaćati članarinu Islamskoj zajednici – naglašava Zaimović.

Mnogi gradovi u BiH su vakufi (neki su do danas sačuvali taj naziv; G. Vakuf, Skender Vakuf…).
Vakuf je bio osnovni izvor prihoda Islamske zajednice, tako da se oduzimanje vakufske imovine od muslimana, čini kao logičan potez neprijatelja islama, u cilju slabljenja muslimana.

Mr. hfz. Senaid Zaimović je prilikom boravka u Turskoj, od Vakufske direkcije ove zemlje, dobio informaciju da je godišnji prihod od vakufa u Turskoj 600 milijardi KM.
To je otprilike iznos kojim se BiH zadužila poslije rata.
Naša država naravno nema toliko vakufske imovine, ali ovo je pokazatelj da se vakufska imovina može iskoristiti na pravi način, uz ekonomsku opravdanost.

Medžlis Kalesija je proteklih dana počeo prikupljati podatke o vakufskoj imovini koja pripada džematima ovog medžlisa.
1350 dunuma, je brojka do koje je Medžlis do sada došao.
Zamislite da je ovo zemljište iskorišteno na pravi način?!
Nažalost, naši vakufi su zapušteni i ne služe općem dobru muslimana, što im je, ustvari, i svrha!

„Bogatiji smo za informacije, a siromašniji za dileme“ – poručio je Enver ef. Alić, koji se na taj način zahvalio gostu predavaču.
Predsjednik Medžlisa Kalesija, Muharem ef. Mešanović – Vahidin, je najavio još niz javnih tribina o aktualnim pitanjima za muslimane, naročito pitanjima koja MIZ Kalesija u narednom periodu želi rješavati.

A.K.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE