Kalesija

Održana Skupština MIZ Kalesija: Uspješna 2011. godina, problemi i dalje postoje

U nedjelju  (29. januar 2012. godine) u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji održana je Skupština MIZ Kalesija.
Skupštinu kalesijskog Medžlisa čini 121 delegat iz 27 džemata, a na ovoj Skupštini je prisustovalo tek 62 delegata.

Dnevni red se sastojao iz tri  tačke:

1. Izvještaj o radu Vjerskoprosvjetne službe (glavnog imama) za 2011. godinu
2. Izvještaj o radu predsjednika Medžlisa za 2011. godini
3. Finansijski izvještaj o poslovanju Medžlisa u 2011. godini

— Nakon učenja Kur'ana i uvodnih riječi sekretara MIZ Kalesija, Ibrahim ef. Aljića, prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa, Muharem ef. Mešanović, i glavni imam Enver ef. Alić.

 

Svi osnovci i srednjoškolci pohađaju časove vjeronauke

Izvještaj o radu Vjerskoprosvjetne službe podnio je Enver ef. Alić.
Galvni imam je proteklu godinu ocijenio kao veoma uspješnu, ali je skrenuo na nekoliko problema koje su obilježile protekli period, a koje će biti aktualne i u narednom periodu.

U 27 džemata na području kalesijskog Medžlisa ima oko 7.500 članova IZ-e. Svi učenici iz osnovnih škola sa područja općine Kalesija, njih 3.573,  kao i svi učenici MSŠ Kalesija, pohađaju časove vjeronauke. Treba napomenuti da je čak 300 učenika manje u srednjim školama na području općine Kalesija u odnosu na period od prije 3 godine – istakao je Enver ef. Alić.

Prolaznu ocjenu su dobili i polaznici mektebske nastave. U narednom periodu će se prikupiti tačni podaci o broju polaznika mektebske nastave u džematima.
Medžlis je i protekle godine bio uključen u organizaciju puta na  Hadž, a 31 osoba iz Kalesije je obavila ovu svetu dužnost.

 

Akcije Medžlisa: Tribine i vazovi, humanitarne akcije, Divanhana

Predsjednik Medžlisa, Muharem ef. Mešanović, je u svom izvještaju govorio o aktivnostima koje je Medžlis proveo tokom protekle godine. Održano je deset sjednica Izvršnog odbora Medžlisa, od čega sedam redovnih i tri vanredne.
Zgrada Medžlisa je u 2011. godini dobila uređen multifunkcionalan prostor, “Divanhanu“. Radi se o prostorijama unutar zgrade MIZ Kalesija koje su opremljene za održavanje kulturno-vjerskih sadržaja, tribina, okruglih stolova, sastanaka omladine… Enterijer je urađen u starobosanskom ambijentu, a može primiti do 150 osoba.

Tokom godine je održan veliki broj tribina i vazova, a Kalesiju su posjetili istaknuti alimi. Ostvarena je odlična suradnja sa BKC-om “Alija Izetbegović” Kalesija, kao i sa Gradskom bibliotekom Kalesija.
Medžlis je pokrenuo i akciju pomoći povratnicima u Podrinje, a prikupljena je velika količina namirnica, u vrijednosti oko 20.000KM.
Također, pokrenuta je i akcija “Budi prijatelj  Medžlisa”, čiji je cilj bio uključiti veliki broj privrednika u suradnju sa Medžlisom.

Medžlis je započeo i projekat Vakufskog voćnjaka, koji će biti nastavljen i tokom ove godine.

 

Problemi

Iako su i predsjednik i glavni  imam Medžlisa proteklu godinu ocijenili kao veoma uspješnu, skrenuta je pažnja na probleme o kojima je raspravljao Izvršni odbor, ali i tuzlanski muftija.
U džematu Kikači postoji problem oko dijela džemata iz Babine Luke, koji teritorijalno pripada Kikačima i dio je džemata, dok su u Zukićima, koji pripadaju džematu Memići Centar, džematlije napravili munaru pored džamije bez ikakve suglasnosti Medžlisa, niti je Medžlis bio upoznat sa aktivnostima vezanim za izgradnju munare.

O Atik džamiji u Tojšićima, i novoformiranom “džematu”, Izvršni odbor je raspravljao i na vanrednoj sjednici, a o ovom problemu je upoznat i tuzlanski muftija.
Ne poštujući Odluke Izvršnog odobora MIZ Kalesija, ali ni Odluku tuzlanskog muftije, vjerske aktivnosti se i dalje provode u Atik džamji.
Ovo pitanje je izazvalo i najveći broj rasprava na Skupštini Medžlisa.

— Skupštinari su se dotakli i pitanja “vehabijske zajednice” u  Dubnici.
Skrenuta je pažnja na hajku medija iz RS-a, ali da Medžlis nema dodornih tačaka sa ovom “zajednicom”. Iako je riječ samo o lažima koje se serviraju iz RS-a, rukovodstvo Medžlisa je zbog predostrožnosti  obavilo razgovore sa predstavnicima PU Kalesija.

 

— Naš portal  će sutra  ( utorak, 31. januar) objaviti i Izvještaj predsjednika i glavnog imama  o radu  i aktivnostima Medžlisa u  2011. godini, kao i godišnji plan aktivnosti za 2012. godinu.

 

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Uprava policije MUP TK-a/SKP – otkriveni počinioci više KD Prijeva …

  Kalesija: U Prnjavorskom polju pronađena dva stećka

  Lamija Šišić osvojila prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz eng …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (19. 4. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE