Kalesija

Održan drugi sastanak Komiteta/ Ivica Osim: “Delegatima bi trebalo dati još jednu šansu”

Komitet za normalizaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas održao drugi sastanak, na kojem je razgovarano o smjernicama kada je u pitanju organizovanje skupštine i usvajanje novog statuta.
Po riječima generalnog sekretara NSBiH Jasmina Bakovića, na sastanku je izražena spremnost za doprinos u prevazilaženju krize radi usvajanja statuta i ukidanja suspenzije Saveza.

Razmatrane su funkcije Komiteta te pripremljeni akti za susrete sa predstavnicima entitetskih saveza, a razgovorano je i o finansijskoj situaciji.

“Potvrđeno je održavanje Skupštine NSBiH 26. maja u Sarajevu, a Komitet za propise će do utorka dati tumačenje o tome koji delegati će biti pozvani na tu sjednicu”, kazao je Baković na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Komitet će, po njegovim riječima, u četvrtak u 11 sati održati sastanak sa predstavnicima NS Federacije BiH, a narednog utorka i s predstavnicima FSRS-a, također u 11 sati u Sarajevu. Planiran je susret i sa predstavnicima fudbalskih subjekata iz Širokog Brijega, Mostara i Banje Luke te je dogovoreno da se uputi pismo namjere predsjednicima FIFA-e i UEFA-e, Seppu Blatteru i Michelu Platiniju za prijem članova Komiteta te ambasadora NSBiH Bajevića, Hadžibegića i Barbareza, javlja fena.

Kada je u pitanju sastav Skupštine, Baković je pojasnio da prema važećem Statutu delegati moraju početi svoj mandat najmanje dva mjeseca prije održavanja Skupštine. Ali, postoji mogućnost uključivanja zamjenskih delegata, kojih je polovina u odnosu na broj redovnih delegata.

Predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim smatra da bi delegatima Skupštine trebalo dati još jednu šansu, mada su u dva navrata odbijali ponuđene izmjene statuta.

“Moramo razgovarati. Ne vidim zašto se i njima ne bi pružila još jedna šansa. Niko ne može garantovati da neće promijeniti stav. Mislim da zaslužuju da dobiju još jednu priliku”, kazao je Osim, koji je još jednom ponovio da želi da vjeruje da delegati skupštine nisu pod uticajem političara.

“Ne znam. Nadam se da nisu. Vjerujem da će promijeniti mišljenje, jer imaju dovoljno vremena da razmisle o posljedicama”, dodao je.

Sa Osimom se složio i dopredsjednik Komiteta Darko Ljubojević, koji također smatra da delegati trebaju još jednu priliku.

“Zasad nisu promijenili mišljenje što je i očekivano, s obzirom na to da je prošlo malo vremena. Ali, vrijedi im dati šansu. Ne znam, možda im niko nije objasnio o čemu se radi, možda ih je neko nenamjerno naveo na neka druga, pogrešna razmišljanja. Treba s ljudima još jednom popričati, iznijeti sve opcije i vjerujem da bi mogli promijeniti mišljenje”, kazao je Ljubojević.

Statut nije jedini problem sa kojima se suočava Fudbalski savez. Po riječima generalnog sekretara Bakovića, Savez se nalazi u finansijskoj dubiozi zbog velikih dugova, koje neće biti u stanju da vrati ako suspenzija potraje.

“Neophodna nam je finansijska podrška FIFA-e i UEFA-e, jer ako suspenzija potraje zaista postoji mogućnost da dođe do bankrota Saveza”, kazao je Baković, koji je precizirao da Savez trenutno duguje oko 2,5 miliona KM na ime neplaćenih poreza a dug prema kompanijama koje su na različite načine vršile usluge za Savez iznosi oko 700.000 KM.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  CLOSE
  CLOSE