18.1216:48
Kalesija

Od Repuha do Lukavice, kao nekada: Pekari iz Vukovija vruće kifle i hljeb voze po selima

Vruće kifle ili vruća kriška hljeba namazana kajmakom i bijela kahva je idealan doručak. Osim što smo spremni za početak dana, to je nešto što nas i vraća u djetinjstvo. Doduše kahvu nismo mogli piti ali dobra zamjena je bila i šolja toplog mlijeka.


Vruće kifle, svjež hljeb danas su dostupni skoro svima jer pekara ima i u malo razvijenijim mjesnim zajednicama. Ovo “skoro svima” napisala sam jer, nažalost, do pomenutih proizvoda ne mogu u svako doba dana doći nane i đede koji sami žive u selima. Iz tog razloga vlasnici pekare “Borogovac” iz Vukovija Donjih odlučili su se svako jutro posjetiti sela od Repuha do Gornje Lukavice. U jutarnjim satima automobil natovare svježe pripremljene proizvode i krenu put pomenutih sela kako bi svojim vjernim kupcima dostavili ono što vole.

” Odlučio sam se realizovati ovu ideju jer sam nekad vozio za jednog vlasnika koji je radio isto ovako, obilazio sela. Najviše zbog starih ljudi koji nisu u mogućnosti otići u prodavnicu, tako da je to nama i sevap i ćevap kao što bi rekli. Imamo i sevap nadam se a i zaradu” kaže Amir Borogovac.

Za sada svoje proizvode voze u pomenuta sela koja pripadaju Gradu Živinice ali želja im je isto to raditi i na području naše općine, naravno ako mještani iskažu interesovanje. U Živiničkim selima su naišli na veliku zainteresovanost, a ono što ih posebno raduje jeste i razgovor sa ljudima kojima donesu pekarske proizvode. Lijepa riječ je poput doručka, itekako potrebna za dobar početak dana.

Pekara Borogovac u Vukovijama Donjim počela je sa radom poslije ramazanskog Bajrama.

“Poceo raditi od 2012. godine, tada mi je bilo 16 godina. Nisam bio školu završio a nismo imali nikakvog primanja. Sve je bilo na meni. Računi-struja, voda, drva, ma cijela kuća znate kako to ide. Od kako mi je otac preselio 2012. godine nakon njegove smrti mjesec dana odmah sam poceo radit u Begovoj pekari, sa onim starim pekarima koji su jako precizni, brzi, disciplinovani. Učio sam od njih” priča Borogovac za NEON Televiziju. Osim u pomenutoj pekari, radio je kasnije i za druge poslodavce.

“Oženio sam se prije nekih 9 mjeseci tako da sam dobio jednog prelijepog jetima. Žena mi je trgovac dobar, i dobra pekarka, tako da sam sa njom tako u priči došo do te ideje da otvorimo za sebe pekaru. Prije Ramazana na 3 mjeseca smo počeli sa pripremama. Mi od proizvoda nudimo obična pecivo i lisnato pecivo sa hrenovkom, sa visnjom, kremom, vanilijom, jabukom. Takođe nudimo hljebove male, velike, bijele, crne od heljde i to sve motano na ručni rad, takodje hljebovi kalupaši. Isto tako kifle, ruže, vekne, zemičke, pogače obične, pogače turske, francuze. Radimo sve vrste pita polagane bureke, bureke na kilogram, sirnicu, po narudžbi, krompirušu, pizze,sendviče. Takodje po narudžbi torte, kolače. Posao ide, elhamdulillah. Hvala Allahu subhanehu ve te'ala na svemu.” dodaje Amir.

Naši sagovornici kažu da je su volja, trud i rad itekako važni za svaki posao a njima toga ne fali pa će uz Božiju pomoć i rezultati biti vidljivi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Realizovana akcija uređenja parkinga i pristupnog puta PŠ Hrasno Don …

UM “TRIK” i ove godine provodi novogodišnju humanitarnu a …

Državljani BiH i Hrvatske lišeni slobode prema potragama sudova i po …

Vidoje Blagojević i ostali: Otac ranjen pobjegao od masovnih ubistava …

145.000 KM za sufinansiranje projekta postrojenja za tretman otpadnih …

CLOSE
CLOSE