Kalesija

Od hobija do obrtničke radnje “Monile”: Dr. veterinarske medicine izradom nakita priča priču o ljubavi, prijateljstvu

Pozitivnih priča i isto takvih ljudi na svu sreću sve je više. Vjerovtno malo i zbog one, šta tražiš to i nađeš, posljednjih dana na svu sreću nalazimo baš takve ljude i priče. Inspirativne priče, ljude koji motivišu. Jedna od njih je i dr. veterinarske medicine Elma Bijelić koja je svoj hobi iz studenstkih dana registrovala u obrtničku radnju “Monile”.

Izradom nakita sam se počela baviti 2012. godine, kao nekom vrstom hobija. Ideja je došla kad sam kao studentica vidjela neke zanimljive ogrlice, koje su bile izrađene od različitih dugmića i činile cjelinu koja je meni u tom trenutku izgledala jedinstveno. Pokušala sam za sebe napraviti nešto slično i oduševila sam se krajnjim rezultatom. Na početku su to bile stvari koje sam pravila za sebe i bližnje, i to su bili zaista unikatni radovi, koje sam izrađivala od starih komada nakita, od platnenih dugmića koje sam kombinovala sa raznim perlicama. Kada sam vidjela da se ljudima sviđa krajnji proizvod, odlučila sam pokušati nabaviti materijal za izradu nakita. Od studentskog džeparca sam nabavila perlice, šljokice, ljepilo, makaze, vezice, podloge, i jednostavno se prepustila mašti. Polako je raslo interesovanje za moje radove a i ja sam sve više vremena posvećivala izradi nakita, traženju repromaterijala, prelistavanju različitih magazina i sajtova o modnim trendovima, a ideje su se nizale. Po završetku studija, po struci sam diplomirani doktor veterinarske medicine, mislila sam da ću prestati sa izradom nakita, međutim, ideje koje sam prezentovala kupcima su se sviđele i imala sam sve više narudžbi, tako da sam nastavila sa radom i isplatilo se.   Danas, skoro deset godina poslije, imam registrovonu obrtničku radnju“Monile“, mnoštvo različitih iskustava, svoje vjerne kupce, veliki broj izrađenih kreativnih radova na koje sam ponosna, i sa zadovoljstvom mogu reći da zanimanje koje je nastalo iz hobija, sada već prima obrise ozbiljne poslovne priče” kaže Elma za NEON Televiziju.

Svakom proizvodu koji napravi naša sagovornica posveti puno pažnje i u svaki proizvod je utkano puno truda i ljubavi. Svi njeni proizvodi su, jedinstveni i jednostavni u isto vrijeme. Posebno naglašava personaliziranost. Ono što kupci prezentuju kao ideju koja oslikava njih kao osobu ili prijatelje kojima poklanjaju proizvod, pretvara u gotov proizvod i reakcije su divne. Elma dodaje da puno znači kada neko pohvali Vaš rad, i poruke koje prima su velika motivacija za dalje.

“Komadićem nakita pričamo priču o osobi, trenutku, prijateljstvu, ljubavi, radosti, ponosu, zaslugama i osjećajima i to je moj najveći uspjeh. Dakle, cilj je da nakit koji izradim, nije samo komad nakita, nego osjećaj koji želimo podijeliti s drugima.  Ponosna sam na sve dosadašnje proizvode, jer su zaista nastali iz puno ljubavi i rada, a trudim se da ljestvicu postavljam sve više i svakim danom kreiram nove stvari. Neki od radova su zaista bili jako zahtjevni a mogu reći da sam jako ponosna kad zadovoljne mušterije pošalju fotografiju kako taj nakit izgleda u kombinaciji sa odjevnim predmetom. Najviše sam ponosna na broševe koje radim i mogu reći da su oni zaštitni znak ovog brenda.” objašnjava naša sagovornica.

Na početku je radila sa starim nakitom koji je iskorištavala kako bi došla do gotovog proizvoda. To je davalo vrhunske rezultate. Smatra da je je materijal koji koristi u izradi samo dio konačnog proizvoda i da je ideja i ljubav prema onome što radite presudna za kvalitetan proizvod. Trenutno u Sarajevu ima par radnji gdje nabavlja materijal i to može pokriti jedan dio proizvoda. Drugi dio materijala kupuje u Hrvatskoj s tim da taj dio i nemamo ovdje u Bosni. 

Kao što sam već rekla, najviše pravim broševe, različitih veličina i izgleda, ali i ostali nakit kao što su ogrlice, narukvice, naušnice, šnalice, odnosno sve što se može ukomponovati kao modni dodatak na nekoj odjevnoj kombinaciji. Ulazak u svijet kreacije raznih modnih detalja, otvara neograničene mogućnosti a realizacija svake od njih je novi izazov koji podstiče na dalji rad i ispitivanje vlastitih granica kada je bavljenje ovim poslom u pitanju.” dodaje.

Prodaja nakita koji izrađujem uglavnom se vrši preko Facebook stranice Monile by Elma, instagram profila Monile by Elma. Tokom proteklog ljeta, bila je aktivna i na sajmovima, gdje je predstavljala svoje proizvode i približila ih kupcima, Takav način joj se dopao jer može lično pričati sa svojim kupcima i vidjeti njihove reakcije.

U budućnosti se nada da ću kroz svoju radnju „Monile“, moći svoj rad predstaviti i većem broju kupaca.   

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE