Kalesija

Od 15. februara počinje isplata uvećanog federalnog dječijeg dodatka

Od 15. tog februara počinje isplata uvećanog dječijeg dodatka na području Federacije BiH, saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Federalno resorno ministarstvo unijelo je naloge za isplate dječijih dodataka za januar za 51.491 dijete, korisnika federalnog dječijeg dodatka sa pravosnažnim rješenjima, u ukupnom iznosu  8.458.554,90 KM.

U  decembru prošle godine na isplati je bilo 46.016 pravosnažnih rješenja, dok u januaru ima 51.491 rješenje.

” U januaru smo imali obrade postojećih korisnika dječijeg dodataka, ali i 8.710 novih rješenja, odnosno djece koja su prvi put ostvarila pravo na dječiji dodatak. Što se tiče obnova ovaj mjesec na isplati su 802 rješenja. Toliko je došlo nama iz općinskih službi i centara za socijalni rad i toliko ih je i pušteno na isplatu”, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Istakao je da je u decembru na ispati bilo 10.319 novih rješenja od čega je 1.314 korisnika koji su obnovili svoje zahtjeve za dječiji dodatak, a 9.005 rješenja koja su donesena na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva.

“Ovi brojevi pokazuju da kontinuirano traje proces donošenja novih rješenja i to s trendom rasta iz mjeseca u mjesec, a istovremeno se rade revizije starih rješenja, također u kontinuitetu. Proces revizije stvara zaglušenja u centrima i službama za socijalni rad i mi ćemo prilikom izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom nastojati prevazići ovaj problem”, najavio je ministar Delić da će uskoro krenuti u izmjenu ovog zakona.

RAST DJEČIJEG DODATKA SA RASTOM MINIMALNE PLATE 

Prosječan broj korisnika dječijeg dodatka po federalnom propisu u 2023. godini bio je 53.000, istakao je resorni ministar te dodao da ih je najviše bilo u septembru prošle godine kada je na isplati bilo 75.214 korisnika.

Podsjetio je i da je povećanjem minimalne plate rastao i dječiji dodatak sa 113,24 KM na 117,61 KM, a shodno odredbi prema kojoj visina dječijeg dodatka iznosi 19 posto najniže plate u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE