Kalesija 16°

Od 1. jula struja skuplja za 15, 77%!!!

Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH (FERK) danas je na sjednici u Mostaru donijela odluku o povećanju cijena struje za domaćinstva od 15,77 posto, što je za 30-ak posto manje u odnosu na postotak kojeg je tražila Elektroprivreda BiH.


Prosječna potrošnja po jednom domaćinstvu do sada je iznosila 271 kWh, i po staroj cijeni račun je iznosio 32,2 maraka, odnosno s PDV-om 37,67 maraka. Ovim povećanjem novi je račun za istu potrošnju 37,28 maraka, odnosno s PDV-om 43,62 maraka.
FERK je istom odlukom ukinuo i sezonsko diferenciranje, odnosno više neće biti ljetne-zimske tarife. To znači da od 1. oktobra neće biti promjene cijene električne energije, jer će ostati ista tokom cijele godine.

Odlukom je zadržano dnevno diferenciranje (veća dnevna tarifa-manja dnevna tarifa), kao i vikend tarifa.

Predsjednik FERK-a Risto Mandrapa pojasnio je kako je 28. januara ove godine Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo podnijela zahtjev FERK-u za novim cijenama električne energije, a 24. marta ove godine stručne službe FERK-a su pregledale zahtjev i članovi FERK-a su donijeli odluku da se pokrene treći tarifni postupak.

FERK je u toku navedena tri mjeseca izvršio sve svoje zadaće. Održao je i pripremne i formalne rasprave i na vrijeme, odnosno na današnjoj sjednici donio konačne cijene električne energije za 2011. godinu”, kazao je Mandrapa.

Istakao je kako su se u toku tarifnog postupka mijenjali zahtjevi Elektroprivrede BiH, a nakon provedenih formalnih rasprava stručne ekipe FERK-a su predložile da prizna potreban prihod od 668 milijuna maraka.

“Imali smo osam umješača koji su aktivno sudjelovali u tarifnom postupku i dobili smo komentare svih strana u postupku i članovi FERK-a na današnjoj sjednici su odobrili potreban prihod od 653, 264, 444 milijuna maraka”, kazao je Mandrapa, napomenuvši kako je FERK vodio računa o stabilnosti elektroenergetskog sustava.

“Vodili smo računa o tome kako je ovo prelazno razdoblje. Nema socijalnog programa i moramo voditi računa o stabilnosti elektroenergetskog sustava. Više tu nije samo u pitanju Elektroprivreda BiH, tu je koncern gdje je sedam rudnika pripojeno Elektroprivredi BiH, tu je koncern preko 15 tisuća uposlenika, pojasnio je Mandrapa.

Po njegovim riječima, članovi FERK-a odlučili su da prosječno povećanje električne energije za 2011. godinu bude 11,40 posto.

Po naponskim razinama iznosi su slijedeći:

– za kategoriju 110 kV i više prosječna cijena je 9,79 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 12,72 posto,
– za kategoriju potrošnje 35 kV prosječna cijena je 12,60 pf/kWh, što iznosi povećanje za 11,45 posto,
– za kategoriju potrošnje 10 kV prosječna cijena je 15,05 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 9,84 posto,
– za kategoriju potrošnje domaćinstva prosječna cijena je 14,27 pf/kWh, što je povećanje za 15,77 posto,
– za kategoriju potrošnje ostala potrošnja na 0,4 kV prosječna cijena je 20,01 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 4,98 posto,
– za kategoriju potrošnje javna rasvjeta prosječna cijena je 16,31 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 2,29 posto.

(Fena)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE