Kalesija 14°

OD 1. JULA POSKUPLJENJE STRUJE: Za domaćinstva bi trebala poskupjeti od 23 do čak 38 posto!

Federalna regulatorna agencija za električnu energiju (FERK) objavit će 27. juna ove godine nove, vjerovatno, veće cijene električne energije koje će na snagu stupiti od 1. jula ove godine.

Oko 700 hiljada potrošača koji se strujom snabdijevaju iz sarajevske elektroprivrede od narednog mjeseca će dobiti veće račune za struju! Nove cijene bit će rezultat tarifnog postupka koji je započet krajem marta ove godine, i to na zahtjev “Elektroprivrede BiH” (EPBiH).

EPBiH je, podsjetimo, FERK-u predložila nekoliko scenarija, prema kojima bi struja u prosjeku za sve kategorije trebala poskupjeti od 13 do čak 20 posto. No, budući da su istovremeno tražili i pojeftinjenje električne energije malim komercijalnim kupcima na mreži od 0,4 kilovolta, a kako, navodno, ne bi bio izazvan lančani rast cijena, struja bi trebala drastično poskupjeti u domaćinstvima i velikim industrijskim potrošačima na 110-kilovoltnoj mreži.

Na osnovu prijedloga EPBiH, kako smo ranije pisali, struja bi za domaćinstva trebala poskupjeti od 23 do čak 38 posto!
U međuvremenu je u FERK-u održano više tzv. formalnih rasprava na kojim su isticani razlozi za i protiv odluke o poskupljenju struje. Kako “Avaz” saznaje, zahtjevi EPBiH za drastičnim poskupljenjem cijena struje neće biti u cijelosti prihvaćeni! Ali, poskupljenja će sigurno biti, iako se još precizno ne zna koliko.

Naime, uzimajući u obzir veliku ekonomsku krizu u našoj zemlji, to jest pad prihoda građana i brojne otkaze, FERK će, saznajemo, zahtjeve EPBiH nastojati svesti na što razumniju mjeru.
Za poskupljenja je, nesumnjivo, najodgovornija bivša kriminalizirana Uprava EPBiH s Amerom Jerlagićem na čelu, koja je prošle godine ostvarila gubitak od 14,4 miliona KM, čiji će javašluk platiti građani.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE