Kalesija 23°

Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjaka Šehera i okolnih mjesta

U oganizaciji Medžlis Islamske zajednice Kalesija, Udruženja Gornja Spreča Kalesija i BZK Preporod – Opštinsko društvo Osmaci obilježena je 32. godišnjica stradanja bošnjaka Šehera i okolnih mjesta.

Obilježavanje je započelo u džamiji u Šeheru učenjem Tevhida za sve stradale, a u Domu kulture održan je čas historije.

Govornici su bili Dževad Tosunbegović, autor više djela u kojima je obrađeno područje sprečanske doline i prof. dr. Sead Selimović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje predaje više predmeta na užoj naučnoj oblasti Savremeno doba, a svoj doprinos kao i svake godine od početka obilježavanja dao je i dr. Edin Ramić Edin Ramić poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu biće upriličen i prigodan sportski događaj revijalnog karaktera u okviru obilježavanja dana stradanja bošnjaka na ovom području sa porukom da se ne zaboravi i ne ponovi”Najveći broj nestalih Bošnjaka je iz reda onih koji su izbijanjem agresije zatečeni kod svojih kuća. Prema nepotpunim podacima na području jugoistočnih dijelova opštine Kalesije (sada područje opštine Osmaci) u tom periodu ubijeno je 108 nedužnih Bošnjaka, odnosno toliki broj žrtava vodio se u institucija koje se bave traženjem nestalih osoba. Na cijelom području tadašnje evidencijama opštine Kalesije broj nestalih osoba je 157, od toga do danas identifikovana je 71 osoba.”
-Za zločin genocida nad civilnim stanovništvom Šehera, na suđenju pred Vrhovnim sudom u Dusseldorfa (Dizeldorfa) u Njemačkoj, osuđen je 1999. godine Maksim Sokolović iz Osmaka na 9 godina zatvora (zbog “pomaganja i podržavanja genocida”).

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE