Kalesija 23°

Obilježena 24. godišnjica povratka na Kula Grad

Prije dvadeset četiri godine Bošnjaci su se počeli vraćati u porušenu Mjesnu zajednicu Kula Grad u Zvorniku. Bila su to, kažu teška vremena u kojima su se miješale emocije. S jedne strane briga kako krenuti iz početka, s druge radost što su doživjeli da se vrate u svoje rodno mjesto. Avdulah Hadžić podsjeća da nikada neće zaboraviti taj dan i kolonu koja je krenula put Kula Grada.

“Koja je 24. Januara 2000. godine krenula iz američke baze u Memićima. U koloni nas je bilo oko šesnaest putničkih vozila i jedan kamion. Temperatura je bila -18, ali smo mi gorili jer idemo svojim kućama, njivama, da vidimo tu Kulu”, kazao je Avdulah Hadžić, predsjednik OO za obilježavanje 24. godišnjice povratka u Kula Grad.

Indira Hadžiavdić je imala 14 godina kada je sa majkom i tri brata morala napustiti Kula Grad. Otac je ostao sa saborcima.

“Mi smo izbjegli u majkino rodno mjesto Kalesiju. Tri mjeseca smo živjeli s majkom tamo. Nismo ništa znali za oca poslije pada Kule. Težak period. Teško je pričati o tome. Zvornik je moj grad. Tu sam rođena. Drina je moja rijeka i uprkos svemu što smo preživjeli ja sam tražila momka da se udam ovdje da budem pored Drine”, dodaje Hadžiavdić.

Ibro Šehmedović iz Njemačke se u rodni grad vratio prije petnaest godina. Kaže da je život u Kula Gradu dobar. Uređena je infrastruktura, ulična rasvjeta i vodovodna mreža. Volio bi da se obezbijede radna mjesta za mlade i da se zaustavi njihov odlazak u inostranstvo.

“Ja sam mogao ostati u Njemačkoj, ali sam prvom prilikom, kada sam steko uslove za penziju ja sam se vratio i to me raduje što sam to učinio rano da mogu da živim sa svojim narodom. Tu sam se rodio, tu i dalje živim i lijepo mi je, mnogo ljepše nego što sam zamišljao kada sam trebao doći ovdje”, ističe Šehmedović.

“Teška vremena su iza nas. Najvažnije je da smo na svojim imanjima”, kaže Razija Mehmedović, povratnica u Kola Grad. Iz godine u godinu obnavljale su se kuće. Danas ih je na Kula Gradu sto dvadeset. “Život se nastavlja, sjećanja ostaju i želja da nikada više ne doživimo progon”, rečeno je na obilježavanju 24. godišnjice povratka u ovu zvorničku mjesnu zajednicu .  

Izvor: rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE