Kalesija 32°

Obilježavanje Svjetskog dana srca

U TK danas će brojnim aktivnostima biti obilježen Svjetski Dan srca, koji se obilježava 29. septembra.  Ovogodišnja kampanja ima za cilj da educira javnost o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti prihvatanjem zdravog stila života. U Bosni i Hercegovini, od ukupnog broja umrlih oko 55% je iz grupe kardiovaskularnih bolesti.

 

Zavod za javno zdravstvo TK će u saradnji sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta Tuzla “Medicus” obilježiti Svjetski dan srca mjerenjem krvnog pritiska i dijeljenjem edukativnog materijala. I Klinika za Invazivnu kardiologiju UKC Tuzla obilježit će Svjetski dan srca s namjerom da informiše građane o rasprostranjenosti oboljenja srca i krvnih sudova. Obilježavanju ovog dana pridružit će se i tuzlanski Dom zdravlja.

Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 miliona ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mjesto.

Svjetski dan srca ustanovljen je kako bi se povećalo znanje o rizicima i unaprijedile mjere prevencije. Svjetska federacija za srce, zajedno sa svojim članicama, ističe da se 80 odsto  prijevremene smrtnosti usljed bolesti srca i moždanog udara može spriječiti kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika, u koje spadaju pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29 odsto svih smrtnih slučajeva u svijetu, što ih čini “svjetskim ubicom broj jedan”.

Izvor: rtv.tk

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE