10.jan.2020
Pred kraj 2019.godine ispred džamije u Saračima zamirisala je halva, ruku djelo vrijednih hanuma pomenutog džemata. Osim pravljenja halve, u Saračim još uvijek žive i neki drugi običaji ili, kako piše u monografiji o Saračima, adeti. Tome u prilog ide činjenica da se Saračima rasipa i ćetenija. Mevlida Alić i nekoliko njenih komšinica su hladnog januara 2014.godine pravile ovu poslasticu. Ćetenija se u domu Alića pravila i u januaru 2020.godine.
Ćetenija je tradicionalno bosansko jelo o kojem su pisali i svjetski mediji.
To je poslastica, koja ima posebnu čar jer se pravi zimi na sijelima u bosanskim kućama. Najbolje i najpogodnije je u januarskim noćima kada su temperature ispod nule. Ćetenija je zaista ukusna, a posebno je zanimljivo što dosta žena učestvuje u pravljenju, pa je cijela atmosfera dosta vesela. Pravi od brašna, šećera, vode i soka od limuna.
U monografiji u Saračima “Znakovlje vremena saračkog insana” napisan je recept i način na koji su te 2014. godine vrijedne hanume pravile ćeteniju (na isti način pravi se i danas). U jednu šerpu Mevlida je stavila 800 grama šećera, čašu vode i sok od jednog limuna. Smjesa oko pola sata mora biti “na vatri” kako bi se šećer otopio i dobio zlatnu boju. Karamelisanje šećera je obavezno. Kada je karamelisanje gotovo, slatki sastav se iznosi na snijeg u nauljenu tepsiju.Hlađenje je na temperaturi ispod nule.
Pri pravljenju ćetenije nekada se pjevala pjesma:
“Raspi nam se raspi, naša ćetenijo
kao što je brada našega imama.
Tebe su pravile naše drage majke
Drage majke lijepe Bosanke
Tebe su pravile lijepe djevojke
da bi okupile svoje drage momke.
Kroz nekoliko fotografija pokušat ćemo vam dočarati način pripreme ćetenije.