Kalesija 19°

Nude li Vam zaradu od 2. 500 eura!!? Provjerite o čemu se, zapravo, radi!!!

U situaciji kada je ekonomska kriza opustošila novčanike građana BiH, sve više njih okreće se poslovima u inostranstvu kako bi prehranili sebe i svoju porodicu, ali ih, kako pokazuju brojni parametri, često ni tamo ne očekuju poslovi kakve su priželjkivali.

Odlasci ljudi s ovih prostora u inostranstvo nisu novost, ali se trend povećao upravo od kada je počela ekonomska kriza. Mnogi od njih, s fakultetskim diplomama stečenim u našoj zemlji, odlaze “trbuhom za kruhom” raditi čak i poslove za koje im nije potrebno školovanje, a gotovo svakodnevno se mogu naći oglasi koji nude zapošljavanje. Pitanje je samo, koliko su ti poslovi i pouzdani.

Dok jedni idu samo na mjesec ili dva, obavljati sezonske poslove, drugi se odlučuju zauvijek napustiti BiH, i utočište pronaći u nekoj od zemalja s višim standardom. Kako bi zaradili novac, bh. građani, kojima se ukažu prilike da sezonski ili trajni posao pronađu u inostranstvu, ne odbijaju raditi bilo šta: od poslova na građevini, do onih u šumama.

U našoj zemlji postoji Agencija za rad i zapošljavanje čija je jedna od uloga prikupljanje informacija o ponudi i potrebama radne snage na međunarodnom tržištu rada i dostava informacija entitetskim zavodima. Međutim, sve je više privatnih agencija u našoj i okolnim zemljama koje nude rad na brodovima, u hotelima, raznim pogonima a kandidati mogu da zarade, navodno od 560 pa do čak 2.500 eura.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH upozoravaju da se sve informacije dobro provjere jer nije mali broj prevarenih građana. Kolika je, zapravo, kriza za zaposlenje pokazuje i podatak da je veliki broj slučajeva u kojima građani BiH rade i sezonske poslove u zemljama u okruženju, u kojima je standard sličan našem.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Najava: Danas obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošn …

Bakir Krajinović: Stiže ljeto, temperature do 31 stepen, očekuju se …

Bolni plašt tišine u Tuzli prekidaju jecaji roditelja ubijene mlados …

Koje namirnice vam mogu pomoći da smanjite stres

Istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i …

CLOSE
CLOSE