Kalesija 22°

Novinarska akademija u Neumu: Kako smanjiti govor mržnje

Udruženje BH novinari je u periodu 1. do 6. augusta u Neumu organizovalo Akademiju novinarstva posvećenu jeziku mržnje, te produciranju sadržaja koji će promovirati smanjenje jezika mržnje u javnom prostoru.

Ukupno šesnaest mladih novinara i studenata novinarstva sa gotovo svih prostora BiH imalo je priliku da upotpune svoje znanje, te doprinesu u dekonstrukciji jezika mržnje u BiH.

Polaznica Akademije novinarstva je studentica Žurnalistike, članica udruženja BH novinari i izvjestiteljka iz Tojšića za Kalesija Online Edina Šahmanović.

“Kao studentica prve godine Žurnalistike, sa skromnim iskustvom u ovom poslu zaista mi je bila velika čast prisustvovati Akademiji i čuti iskustva novinara koji su dvadeset i više godina u ovom poslu. Što se tiče teme govor mržnje je zaista sve više prisutan, ne samo od strane novinara i medija nego i drugih društvenih aktera, što zaista predstavlja veliki problem BH javnosti. Organiziranje ovakvih seminara, posebno za studente i mlade novinare, od velike je pomoći u rasuđivanju šta je zapravo govor mržnje, da li treba objaviti i na koji način “, kazala je Edina.

Predavači su bili Henrik Keith Hansen, stručnjak Vijeća Europe i dugogodišnji danski novinar, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, te glavni i odgovorni urednik Alternativne televizije Vlatko Vukotić.

Također, u okviru Akademije svaki polaznik je izabrao temu za istraživačku novinarsku priču koja će se publikovati u medijima i na novembarskoj konferenciji na kojoj će sudjelovati predstavnici Vijeća Evrope, vlada Norveške i Irske, domaćih i međunarodnih organizacija.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE