Kalesija 23°

Novi statut NS BiH jednoglasno usvojen!

Delegati Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu usvojili novi statut krovne nogometne organizacije u našoj zemlji. Za statut se jednoglasno izjasnilo svih 50 prisutnih delegata.

Usvajanje novog statuta bilo je uslovljeno ukidanjem susprenzije, koje su FIFA i UEFA izrekla NS BiH prije dva mjeseca. Današnjoj Skupštini NSBiH prethodile su jednoipomjesečne aktivosti Komiteta za normalizaciju, koji je usaglasio stavove sa entitetskim i kantonalnim savezima, kao i predstavnicima FIFA-e i UEFA-e.

U najsprornijem članu statuta, čiju su promjenu zahtijevale FIFA i UEFA, delegati su prihvatili ukidanje Predsjedništva, koje će prema novom aktu u narednom periodu zamijeniti predsjednik NS BiH sa četverogodišnjim mandatom,a ovaj izbor biće obavljen najkasnije do 31. novembra ove godine. Između ostalih usvojenih amandmana, prema novom statutu, biće smanjen broj članova Izvršnog odbora iz regionalnih saveza sa tri na dva, zatim usvojen amandman o kvorumu za odlučivanje Izvršnog odbora na 12 glasova od 15 članova.

Nakon što su delegati Skupštine usvojili novi statut, očekuje se da će dvomjesečna suspenzija NS BiH biti ukinuta već 1. juna na kongresu FIFA-e u Cirihu, čime će reprezentaciji BiH biti omogućen nastup u nastavku kvalifikacijama za EURO 2012., susretom sa Rumunijom, 3. juna u Bukureštu, kao i bh. klubovima u evropskim takmičenjima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE