Kalesija 12°

Novembar 19. – Dogodilo se na današnji dan

DaGama01– 1497. Pomorac Vasco da Gama na svom putovanju u do tada nepoznati svijet otkrio je put za Indiju oko Rta dobre nade. Istog dana četiri godine prije Kristofor Kolumbo je na drugom putovanju za Ameriku pristao uz obalu Portugala.

– 1703. U Bastilli je umro zatvorenik poznat pod imenom ‘Čovjek sa željeznom maskom’. Njegov identitet do kraja nikada nije razjašnjen, a o njemu su u svojim djelima pisali Prancois Voltaire i Alexandre Dumas.

– 1828. U Beču je u 31. godini života od trbušnog tifusa umro austrijski skladatelj Frantz Schibert jedan od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu. U kratkom stvaralačkom razdoblju od 18 godina stvorio je bogat opus koji se odlikuje romantičkim sadržajem i izrazom.

– 1888. Rođen kubanski velemajstor Jose Raul Capablanca, svjetski prvak u šahu od 1921. do 1927., jedna od najboljih šahista svijeta.

– 1944. Predsjedništvo AVNOJ-a, na svojoj prvoj sjednici u Beogradu, donijelo odluku da Josipu Brozu Titu bude dodijeljen naziv narodnog heroja, na prijedlog Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije. Drugi Orden narodnog heroja dodijeljen Josipu Brozu 1972., a treći 1977. godine.

– 1962. U Los Angelesu rođena Jodie Foster, američka glumica, redateljica i producentica, dvostruka dobitnica Oscara. Osvojila je i dva Zlatna globusa, 3 BAFTA-e i Nagradu Udruženja glumaca, čime je ušla u društvo nekoliko istaknutih glumaca koji su osvojili sve četiri glavne nagrade za glumu.

– 1969. Brazilac Pele igrajući svoju 909. službenu utakmicu postigao je svoj 1000. pogodak. Tisućiti pogodak postigao je na najvećem svjetskom stadionu Maracani.

– 1969. Američki svemirski brod ‘Apollo 2’ spustio se na Mjesec s dvojicom astronauta. To je bio drugi brod koji je dotaknuo mjesečevo tlo.

– 1984. Nakon eksplozije plina u Mexico Cityju izbio je katastrofalni požar u kojem je život izgubilo više od 550 osoba. Ozljeđeno je više od 4000 osoba, a bez krova nad glavom je ostala 31.000 stanovnika glavnog grada Meksika.

– 1996. Tijekom prvog, povijesnog susreta pape Ivana Pavla II i predsjednika Kube Fidela Castra u Vatikanu poglavar Rimokatoličke crkve prihvatio poziv da posjeti komunističku Kubu.

– 2007. Uhićen Khieu Samphan, jedna od najbližih suradnika ozloglašenog vođe crvenih kmera Pola Pota. Samphan je peta osoba iz najužeg kruga oko Pola Pota kojoj se sudi za zločine tijekom strahovlade Crvenik Kmera od 1975. do 1979. godine, u kojemu je stradalo između 1,4 i 1,7 milijuna ljudi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a skrećemo p …

  Servisne informacije iz Živinica (24. 2. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 2. 2024.)

  Odbojkaši danas gostuju u Goraždu

  Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu i Harisu Haračiću iz Teo …

  CLOSE
  CLOSE