Kalesija 14°

Novembar 12. – Dogodilo se na današnji dan

– 1833. Rođen je ruski skladatelj i kemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, jedan od “Velike petorice”, čije je djelo značajno doprinijelo razvoju ruske simfonijske i komorne glazbe.

Na svom životno djelu, operi “Knez Igor” radio je 18 godina, a dovršili su ga Rimski-Korsakov i Glazunov, stvorivši remek-djelo ruske romantične opere. Autor je i značajnih radova iz kemije i biokemije.
auto_karta_istre_road_map_istria– 1840. Rođen je francuski kipar Francois Auguste-Rene Rodin, jedan od najvećih umjetnika krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Njegovo djelo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno utjecalo na europsko kiparstvo (“Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Građani Kalea”, “Vrata pakla”, “Vječni idol”).

– 1920. Potpisan je Rapalski ugovor kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i otoke Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

– 1948. Japanski sud za ratne zločine osudio je na smrt bivšeg premijera, generala Hideki Todoa i još šest japanskih vođa u Drugom svjetskom ratu.

– 1999. Na području planine Bajgora, na Kosovu srušio se zrakoplov Svjetskog programa UN-a za hranu tipa “ATR-42”. U nesreći su poginuli svi putnici (21) i tri člana posade.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Rok za izdavanje e-legitimacija u TK ističe 31. marta

  BKC Kalesija: U četvrtak promocija knjige poezije Huseina Haskovića …

  Putevi u BiH: Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz

  Servisne informacije iz Živinica (4. 3. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (4. 3. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE