Kalesija 17°

Nova taksa pri registraciji automobila 15 KM

Federalna Vlada donijela je novu Odluku vezano za registraciju vozila, koja će biti novi udar na ionako težak život građana u našoj državi. Naime svi koji trebaju da registruju svoja vozila po novoj Odluci plaćat će dodatnih 15 KM ukoliko registruju putnički automobil.

Firme koje registruju autobuse morat će izdvojiti 60 KM, za kamione taksa je 90 KM, 30 za kombinirani automobil, 6 za moped, 10 za motocikl, 25 za radni stroj, 30 za radno vozilo i 10 KM za one koji registruju traktor.

Ovom Federalnom Odlukom predviđeneno je da kantonalni fondovi za zaštitu okoliša, odnosno kantonalnim vladama gdje ti fondovi nisu uspostavljeni, pripada 70 posto, a Federalnom fondu za zaštitu okoliša 30 posto ovih naknada.

S obzirom da su vozači u Tuzlanskom kantonu u 2010. godini registrovali oko 107 hiljada vozila u budžet je uplaćeno oko 2 miliona i 800 hiljada KM za zaštitu okoliša. Do sada je svaki vozač prilikom registracije vozila sa motorom od 1.9 kubika za putarinu plaćao 100 KM, pomoć na cesti 8 KM, za ekologiju 40 KM, porez na vozilo od 20 do 60 KM, za vodoprivredu 20 KM kao i za produženje takse 10 KM što znači da će ovih dodatnih 15 KM biti samo novi udar na vozače, a samim tim ništa zauzvrat neće dobiti.

RTV Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE