Kalesija

Nova eksplozija u nuklearki Fukushima

Nova eksplozija dogodila se u ponedjeljak u potresom pogođenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daichi, ali japanske vlasti uvjeravaju kako nije došlo do značajnog curenja zračenja iz reaktora.

Tajnik japanskog šefa kabineta Yukio Edano obratio se javnosti odmah nakon eksplozije vodika na reaktoru broj tri spomenute nuklearke. Eksplozija je bila vidljiva s udaljenosti od nekoliko kilometara, prenio je Associated Press.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost izvijestila je, citirajući izvještaj iz same nuklearke, da je radijacija pored reaktora broj tri 40 minuta nakon eksplozije iznosila tek jednu pedesetinu nivoa koji je kritičan za ljudsko zdravlje.

Prema zasad dostupnim informacijama nema indicija da je eksplozija oštetila spremnik reaktora, rekao je medijima glasnogovornik spomenute agencije. U eksploziji je bilo ljudskih žrtava, ali detalji oko broja žrtava i težini povreda zasad nisu poznati.

Glasnogovornik Japanske agencije za nuklearnu sigurnost izvijestio je i kako na tlu pored nuklearke zasad ne puše nikakav vjetar, ali da vjetar iznad nuklearke puše iz smjera zapada i jugozapada prema Tihom okeanu. Smjer vjetra mogao bi odigrati ključnu ulogu u sprečavanju dodatne štete za stanovništvo Japana i okoliš.

Japanska novinska agencija Kyodo izvijestila je i kako je na obalama prefekture Miyagi u ponedjeljak pronađeno čak 2.000 tijela žrtava prošlosedmičnog potresa i cunamija koji je uslijedio nakon njega.

Podsjetimo, Japan je u petak pogodio potres jačine 8,9 stepeni po Richteru, nakon čega je uslijedio ogroman cunami, za čijim se žrtvama još uvijek traga i koji je prouzrokovao nesagledivu štetu.

(FENA)/sarajevo-x.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni m …

  CLOSE
  CLOSE