Kalesija 18°

Njemačka podržala Inzka: Nehumano je veličati ratne zločine i genocid

Iz ambasade Njemačke u BiH oglasili su se povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida i drugih zločina u BiH, kao i veličanje ratnih zločinaca. U saopćenju su prenijeli stav Vlade Njemačke.

“Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU. Svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave”, rečeno je iz Ambasade.

Podsjećaju da je njemački savezni ministar Haiko Maas 28. Oktobra prošle godine izjavio da “u zemlji koja se želi pridružiti EU, jednostavno ne može biti mjesta za nacionalističku agitaciju, poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca”.

Kako kažu iz Ambasade, ovaj zakon trebao bi biti polazna tačka za raspravu među svim političkim akterima u regiji o konkretnoj provedbi mjera.

“Genocid u Srebrenici je historijska činjenica. To je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Relativizacija, poricanje ili veličanje ratnih zločina i genocida nehumani su i štete sjećanju žrtava”, stoji u reakciji.

Savezna vlada podržava sve napore koji konsolidiraju temelje mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini – uključujući rad visokog predstavnika.

“Pomirenje i izgradnja povjerenja ostaju pitanja koja moraju imati najveći prioritet za sve lokalne i međunarodne aktere. Svojom je odlukom odlazeći visoki predstavnik jasno stavio do znanja koju važnost pitanje pomirenja ima za budućnost Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u reakciji.

Klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najteži zločin pripadnika HVO-a nad Bošnjacima: Najmlađa žrtva je …

  Sport spaja ljude, nacije i generacije: Košarkaši ugostili ekipe iz …

  Putevi u BiH: Zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona na granično …

  Servisne informacije iz Živinica (16. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (16. 4. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE