Kalesija

Nisu krivi ni Bošnjaci, ni stranci: Besparica ruši Republiku Srpsku!

Bez obzira na uvjeravanja da situacija u Republici Srpskoj (RS) nikada nije bila bolja i da je taj entitet ekonomski sasvim stabilan i neovisan, a koja gotovo svakodnevno šalje Milorad Dodik, predsjednik RS, pravo stanje je sasvim drugačije i to na svojoj grbači sve više osjećaju građani.

Do je bio premijer, Milorad Dodik i njegova Vlada svjesno su tolerisali finansijsku nedisciplinu samo da bi sačuvao socijalni i svaki drugi mir u entitetu koji im je trebao kako bi on međunarodnoj zajednici pokazao svoje političke i ekonomske vještine. Naslonjen na zvanični Beograd, upored s tim on je razrađivao i korak po korak realizovao plan za raspad Bosne i Hercegovine.

Međutim, ceh sada stiže na naplatu i sve više se otkrivaju ogromne finansijske rupe koje je on vještački krpio. Zbog toga iz dana u dan jača nezadovoljstvo građana RS, pa je Dodiku sada više nego ikada potrebna država BiH ne bi li izašao iz finansijskog lavirinta u kojem je lično postavljao ogledala i očigledno – zalutao, piše “San”.

Da je situacija dramatična i katastrofalna, svjedoči nekoliko podataka. Primjerice, poreski obveznici su za doprinose fondovima penzijskog i zdravstvenog osiguranja u ovom trenutku dužni 404 miliona KM i ekonomski stručnjaci kažu da je toliku sumu nemoguće naplatiti. Od toga, firme koje uopšte ne rade dužne su više od 100 miliona KM. Najveći dužnik je preduzeće Industrija alata iz Trebinja – više od deset miliona KM. Tu nekada uspješnu firmu kupio je beogradski biznismen, inače Gačanin Rodoljub Drašković, brat srbijanskog političara Vuka Draškovića. Zanimljivo je da i Fabrika glinice Birač u Zvorniku, koju je kupila litvanska firma Ukio, za doprinose duguje više od tri miliona KM.

Igra koja se igrala godinama sada se razotkriva. Vlada RS tolerisala je izbjegavanje plaćanja zakonskih obaveza pa je čak sumnjivim firmama davala i subvencije i odobravala reprogramiranje dugova. Time im je svjesno otvarala prostor da ne plaćaju poreze i doprinose, a sav teret pao je na leđa radnika koji su ostali bez ičega – kažu ekonomski analitičari iz Banjaluke i podvlače:

“Stvoren je zapravo prostor za kriminal što su mnogi nazovi privrednici iskoristili i još iskorištavaju. Vlasti su morale napraviti radikalan rez i na vrijeme preduzeti oštre mjere protiv protiv onih koji ne plaćaju poreze i doprinose. Sada se došlo u govoto bezizlaznu situaciju i dugovi će ostati nenaplaćeni pošto ta preduzeća koja su dužna jednostavno nemaju tog novca”.

Još jedan podatak upućuje na zaključak da je situaciju u RS katastrofalna – ukupni dugovi više od stotinu komunalnih preduzeća iz ovog entiteta premašili su cifru od 100 miliona KM. Zbog toga se te firme nalaze pred zatvaranjem jer ne mogu da isplate dugove u entitetsku kasu niti mogu da podmire dobavljače. Inače, u tim firmama zaposleno je oko 20.000 radnika.

Da komunalna preduzeća do sada su bila u nadležnosti Vlade RS, a sada su prebačena u nadležnost opština u čijim je kasama također promaja! Iz mnogih opština već najavljuju da će bankrotirati jer neće moći da izdržavaju komunalce. Zanimljivo je da tih stotinu komunalnih firmi potražuje oko 500 miliona KM, ali ne postoje nikakve šanse da to naplate. Dužnici su uglavnom građani, a Vlada RS pod komandom Dodika je upravo da bi sačuvala socijalni mir žmirila na neizmirivanje obaveza i gomilanje dugova, piše “San”.

Preduzeća sada traže da im se odobri povećanje cijena komunalnih usluga ne bi li se bar malo izvukli iz provalije, međutim, to je izazvalo gnjev građana koji su odmah poručili da će izaći na ulice… Ako dođe do kolapsa i zatvaranja komunalnih preduzeća koja su u velikim dugovima, tek će nastati haos jer će građani ostati bez osnovnih usluga upozoravaju ekonomisti.

Iz Vlade Republike Srpske i kabineta predsjednika RS za sada na sve ono ne reaguju i pokušavaju cijeli problem staviti pod tepih, odvlačeći pažnju javnosti na politički teren.

“Taj trik ne može da prođe kod običnih ljudi jer oni više ne mogu da sastave kraj sa krajem”, kažu ekonomisti iz Banjaluke.

(24sata.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni m …

  CLOSE
  CLOSE