Iako se kulinarstvo smatra ženskim pozivom, sve više muškaraca želi “pobiti” takve predrasude i razmišljanja, te pokazati kakvi su majstori u kuhinji. Mora se priznati iako ne nose kecelju često, kada je zavežu i uzmu kuhaču u ruke nastaju vrhunski specijaliteti. Takve predrasude kuhar Mirnes Mujčinović odavno je stavio pod tepih. Ljubav prema kulinarstvu javila se u osnovnoj školi, kaže nije volio puno učiti, pa je izbor bio neka zanatska škola, a kako je već znao ponešto skuhati lako se opredijelio šta će upisati.
Možda nije bio odličan u đačkoj knjižici, ali njegove specijalitete možemo ocijeniti čistom peticom. Možda mu se nije mililo nositi svesku u školu, ali je sa radošču nosio notes u koji je pisao svaki recept. Kroz školu, a i praktičnu nastavu, te svoja prva radna iskustva krao je znanje od starijih kolega. Život, posao i snalaženje u kuhinji naveli su ga da se usavršava u svom poslu, ekperimentiše sa sastojcima, namirnicama i dozvoli raskoš na tanjiru. Nekada učenik, sada mentor koji svoje znanje nesebično prenosi mlađim kolegama. Mirnes je sada voditelj restorana Omega u Živinicama.
Napravili smo izuzetak kada je u pitanju magazin “Ljepota života” i ovog puta javili smo se iz potpuno drugog ambijenta. Iz restorana gdje smo s Mirnesom kuhali.
Osim što hrana treba biti ukusna, jako je bitno i kako se prezentuje na tanjiru, odnosno da bude lijepa za oko i da uživate u svakom zalogaju. Mi smo zaista uživali.