Kalesija 30°

Nismo kao Srbija i Makedonija: “Građani BiH ne trebaju strahovati od ponovnog uvođenja viza”


Građani Bosne i Hercegovine definitivno nemaju razloga za strahovanje od mogućnosti ponovnog uvođenja viznog režima za putovanja u zemlje Evropske unije, odnosno Schengena. Ovo je za “Oslobođenje” jučer ustvrdio Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, koji je istakao kako je situacija kada su u pitanju zahtjevi za podnošenje azila u zemljama EU iz BiH, neuporedivi u odnosu na situaciju kakvu ima Srbija i Makedonija.

“Situacija kada su u pitanju građani BiH je veoma dobra. Mi smo do sada, od ukidanja viznog režima 15. decembra 2010, imali podatke o ukupno oko 120 podnesenih zahtjeva za dobivanje azila građana iz BiH, od kojih se 50 posto odnosi na Kraljevinu Švedsku.

Bilo je i sporadičnih zahtjeva za podnošenje azila u Belgiji, Njemačkoj, te Austriji. No, sve to nije toliko zabrinjavajuće, jer su građani BiH shvatili važnost i ozbiljnost situacije da ne mogu tek tako otići u države EU i tamo zatražiti azil.

Vizna liberalizacija služi isključivo u svrhu privremenog boravka do 90 dana unutar šest mjeseci bez mogućnosti i prava na rad, studij ili neku drugu aktivnost izvan dopuštenog kratkoročnog boravka”, naglasio je Dautbašić.
“Oslobođenje” također piše kako se uskoro može očekivati dolazak eksperata EU u BiH koji će ocijeniti stepen ispunjavanja obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE