Kalesija

Nijaz Duraković: Rata bi bilo i sa referendumom i bez referenduma

Ratni član Predsjedništva Republike BiH i bivši predsjednik SDP-a prof. dr. Nijaz Duraković za Dnevni avaz je izjavio da smatra da su najobičnija zabluda tvrdnje da rata u BiH ne bi bilo da nije raspisan referendum o nezavisnosti 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Osnovna teza

Odnosi u Jugoslaviji, upozorava, već tada su bili debelo zaoštreni.

– Svima je bilo znano da su postojali planovi za podjelu BiH i da se ranije desio napad na Sloveniju i Hrvatsku. Tvrdnje da je referendum izazvao rat jesu taktičke igre. Miloševićeva osnovna teza bila je da on čuva Jugoslaviju. Oblandom o očuvanju Jugoslavije zapravo se instalirala “velika Srbija”.

To je historijska činjenica koju više ne treba dokazivati. Oni koji su željeli podjelu BiH tada, a žele je i danas, tvrde da rata ne bi bilo da Bošnjaci i Hrvati nisu htjeli rasturiti Jugoslaviju, jer Srbi navodno nisu željeli živjeti mimo Jugoslavije. Uostalom, nije bilo Jugoslavije čim su iz nje izašle Slovenija i Hrvatska – pojašnjava Duraković.

Nadalje, podsjeća da je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) bio objavljen 1986. godine te da je sve već bilo spremno na Gazimestanu 1989., odnosno na čuvenom 14. kongresu CK SK kada je, kaže, sve otišlo dovraga. Prema njemu, sve je to bio dio davno smišljenih velikodržavnih i velikonacionalnih projekata.

Volja građana

– Stoga je Dan nezavisnosti u državno-pravnom pogledu značajan koliko i ZAVNOBiH. Ako ne i više, jer su se njime stekle pretpostavke za međunarodno priznanje BiH. Voljom njenih građana izglasana je nezavisnost države BiH. To nisu bili samo Bošnjaci i Hrvati nego i znatan broj Srba. Najmanje njih deset posto, koliko ostaje kada se zbroje svi Bošnjaci i Hrvati. Netačno je da za takvu BiH nisu glasali Srbi – istakao je Duraković.

Nismo bili protiv Jugoslavije

– Rukovodstvo BiH nije bilo protiv Jugoslavije, ali je pitanje kakve. Mi smo se do zadnjeg borili da ostane neka savremena federacija, konfederacija ili savez nezavisnih država, jer smo pretpostavili da će ratna opcija najviše pogoditi BiH. Ali, Miloševićeva ponuda Aliji Izetbegoviću da se očuva krnja Jugoslavija bila je odbijena jer se znala sudbina, recimo, Kosova i drugih koji su ostali unutar granica bivše države – rekao je Duraković

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE