Kalesija

Nesavjesno ponašanje štetu može donijeti svima: U samo dva požara izgorjelo oko 190 dunuma niskog rastinja

Nakon tri sata borbe sa vatrom požar niskog rastinja koji je jučer izbio u Gojčinu stavljen je pod kontrolu. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Izgorjelo oko 90 dunuma niskog rastinja. Požar niskog rastinja u Gojčinu nažalost nije izolovan slučaj. Vatrogasci PVJ Kalesija od početka februara 2024. godine imali su 29 intervencija odnosno 29 put su gasili požar niskog rastinja. Požari većeg obima bili su u Gojčinu, te u Starom Selu gdje je također izgorjelo oko 90 dunuma i Hrasnu Donjem gdje je izgorjelo 100 dununuma niskog rastinja.

Prema riječima komandira Profesionalne vatrogasne jedinice Kalesija Denisa Baručića svake godine pred kraj februara imaju povećan broj intervencija na gašenju požara niskog rastinja. Ove godine to je počelo mnogo ranije i intenzivnije. Od početka godine ukupno su imali 53 intervencije. U trenutku našeg poziva PVJ Kalesija, vatrogasci su bili na intervenciji u Hrasnu Donjem. Također, kalesijski vatrogasci su 2-3- puta intervenisali i u Osmacima kako bi pomogli da se ugase požari na području ove općine.

Poslije ovih informacija nameće se pitanje zbog čega dolazi do požara. Nažalost, u pitanju je ljudski faktor i neopreznost. Lijepo vrijeme ponutkalo je građane da očiste njive, međutim nesavjesni pojedinci ne ugase vatru i dolazi do širenja požara. Posljednjih dana tome pogoduje i vjetar te suha trava.

Neoprezno, nesavjesno ponašanje pojedinaca može mnogo štete nanijeti svim građanima. Zbog toga iz Profesionalne vatrogasne jedinice Kalesija apeluju na građane da ne lože vatru na otvorenom,  radi zaštite ljudskih života i materijalnih dobara od rizika. Također, ukoliko dođe do požara da vatrogascima upute poziv odmah kako bi se što prije isti ugasio.

Prema Zakonu o vatrogastvu loženje vatre na otvorenom je krivično djelo, odnosno kršenje zakona, gdje su predviđene i novčane kazne. Osoba koja loži vatru suprotno odredbama bit će novčano kažnjena od 400 do 2 000 KM. Također, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine propisane su i kazne zatvora u slučaju da požar prouzrokuje veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

“Niko nema pravo da ugrozi život, zdralje i materijalna dobra građana.”

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE