Kalesija 32°

Nema smanjenja plata parlamentarcima

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala inicijativu zastupnika Šemsudina Mehmedovića za smanjenje primanja parlamentarcima. Mehmedović je nakon sjednice kazao novinarima da je predložio da se ide u smanjenje plaća 20 posto, prvenstveno zastupnicima.

Također je predložio da se ukinu paušali jer, kako je kazao, paušal je kategorija koja je nepoznata u mnogim zemljama oko nas, a predložio je i da se smanje primanja za ad hoc komisije „jer je očigledno da se u Parlamentranoj skupštini formiraju ad hoc komisije za sve i svašta“.

„Smatram da je to bespotrebno trošenje novca i da treba na jedan drugačiji način da se i zastupnici i delegati u Domu naroda ophode prema trošenju budžetskih sredstava“, kazao je Mehmedović.

Ističe da bi to bila jedna poruka običnom čovjeku da i parlamentarci vode računa o kvalitetu života u BiH, „jer trebamo ipak da osjetimo teret krize i mi u Parlamentarnoj skupštini BiH“.
Član Komisije Mehmed Bradarić je rekao da je SDPBiH opredijeljen ka uštedama, ali ne na ovakav „tezgaroški način“.

„Podsjetit ću vas da proteklih 20 godina sve ove odluke o privilegijama poslanika donesene su uz potpunu saglasnost SDA. Znači, SDA je u tome učestvovala i nije možda ni popularno danas, pred lokalne izbore, takvu vrstu prijedloga davati Administrativnoj komisiji“, kazao je Bradarić novinarima.

Po njegovim riječima, ovo treba na jedinstven, sistemski način riješiti i uključiti i one visokorangirane političare u drugim institucijama koji imaju daleko više, „neopravdano daleko više“.

Član Administrativne komisije Krstan Simić je kazao da nije podržao Mehmedovićevu inicijativu jer ima osjećaj da se ovdje ipak radi o jednom parcijalnom pristupu koji je populistički.

„Smatram da je ovdje primarno pitanje, pitanje odgovornosti, pitanje kompetentnosti ljudi koji se bave ovim poslom i rezultata koje mi ostvarujemo. U tom kontekstu treba posmatrati i pitanje plaća“, kazao je Simić.

On je istaknuo da se pitanje plaća ne može posmatrati parcijalno samo s aspekta zastupnika ili delegata u Domu naroda, nego da to pitanje treba postaviti da se sistemski riješi na nivou institucija BiH, počevši od članova Predsjedništva pa do svih zaposlenih da se stvori jedan okvir, „ali treba potencirati odgovornost onih koji nose funkcije“.

Nakon obavljene rasprave za Mehmedovićevu inicijativu glasala su dva člana Administrativne komisije, protiv su bila tri člana (iz RS-a), dok su dva člana komisije bila suzdržana.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE