Kalesija

Neispunjeno obećanje Baracka Obame: Amerika odustala od zatvaranja Guantanama


Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u četvrtak da je, zbog protivljenja Kongresa, vjerovatnost zatvaranja zatočeničkog centra u zaljevu Guantanamo, na Kubi, “vrlo, vrlo mala”.

“Iskreno mislim da su izgledi za zatvaranje Guantanama, najbolje što mogu reći, vrlo, vrlo mali, s obzirom na protivljenje u Kongresu da se to napravi”, rekao je Gates na saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage.

Gatesova izjava do sada je najjasniji znak kako su slabi izgledi da se provede jedna od prvih izvršnih uredbi predsjednika Baracka Obame te da se zatvori sporni objekt u mornaričkoj bazi Guantanamo u kome američka vojska od 2002. drži u pritvoru osumnjičene za terorizam, većinu njih bez suđenja.

Na pitanje šta bi Sjedinjene Države učinile u slučaju tzv. visoko vrijednih ciljeva, koji po pretpostavci uključuju Osamu bin Ladena i druge vodeće ljude Al Qaide, Gates je odgovorio “mislim da je iskren odgovor na to – ne znamo”.

“Ako ih zarobimo van područja gdje smo u ratu, a nisu obuhvaćeni postojećim ratnim ovlastima, jedna je mogućnost da budu u pritvoru domaće vlade. Druga mogućnost je da ih mi dovedemo u Sjedinjene Države”, rekao je.

Obama je 22. januara 2009., dva dana nakon inauguracije, izdao izvršnu uredbu kojom zahtijeva da pritvor u Guantanamu bude zatvoren u roku od godinu dana, tada naizgled ispunjavajući jedno od važnijih obećanja iz svoje predizborne kampanje. ALi, proturječja o tome treba li osumnjičenim teroristima zarobljenim u Guantanamu suditi pred američkim civilnim sudovima ili pred vojnim komisijama, dovela su do pravnog i političkog zastoja u provođenju te uredbe.

Planovi da se dio zarobljenih iz Guantanama prebaci u strane zemlje, dio izvede pred sudove a dio trajno zadrži u pritvoru na teritoriju SAD-a, takođe su naišli na brojne prepreke i protivljenja, te su ispunjeni samo djelomično ili se od njih odustalo, piše Hina.

Od 775 zarobljenika koliko ih je ukupno boravilo u Guantanamu, prema posljednjim se podacima sada tamo nalaze još 172 osumnjičena za terorizam.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE