Kalesija 23°

NDTV/ EURO 2012: Poljska – Grčka, petak u 18.00h

 

14. smotra najboljih evropskih reprezentacija svečanom ceremonijom počinje večeras na Nacionalnom stadionu u Varšavi nakon kojeg će biti odigrana i prva utakmica na turniru.

Čašt da otvore prvenstvo dobili su domaćini, selekcija Poljske i prvaci Starog kontinenta 2004. godine, reprezentacija Grčke od 18:00 sati. Poljaci su pobijedili u 10 od prethodnih 15 mečeva protiv Grčke, a domaći teren trebao bi biti i dodatna prevaga na strani suorganizatora prvenstva.

Poljake sa klupe predvodi legendarni Franciszek Smuda, a dvojac iz njemačkog prvaka, Borussije Dortmund, Błaszczykowski i Lewandowski izdvajaju se od ostalih. Na drugoj strani, pomlađene Grke sa klupe predvodi Portugalac Fernando Santos, a zvijezde tima su Samaras, Karagounis i Charisteas.

Od 8. juna do 1. jula ove godine Poljska i Ukrajina su domaćini 14. Evropskog prvenstva u fudbalu.

U prethodnih 13 Evropskih prvenstava titule najboljih na Starom kontinentu osvajalo je 9 reprezentacija. Najtrofejnija je reprezentacija Njemačke sa tri osvojene titule, a po dvije su osvojile Francuska i Španija. Po jednu osvojenu titulu na Evropskim prvenstvima imaju Češka, Danska, Grčka, Italija, Holandija i Rusija. Titulu prvaka Evrope iz 2008. godine brani reprezentacija Španije.

Većina fudbalskih stručnjaka slažu se da je Španija i na ovom prvenstvu prvi favorit. Aktuelni evropski prvaci na ovom će EURO-u igrati u grupi C zajedno sa reprezentacijama Italije, Hrvatske i Irske. Pretpostavlja se da Furija ne bi trebala imati većih problema pri prolasku grupne faze.

Pored Španije, jedan od favorita za titulu prvaka jeste reprezentacija Njemačke. Popularni Panceri nalaze se u grupi smrti zajedno sa reprezentacijama Portugala, Holandije i Danske. Vjerovatno će najviše neizvjesnosti biti upravo u ovog grupi.

Iz drugog plana titulu prvaka priželjkuje Francuska, Portugal i Holandija, a ne treba otpisivati ni Italiju uprkos posljednjem skandalu oko namještanja utakmica koji je potresao Azzure.

Prijenos utakmice Poljska – Grčka možete pogledati večeras od 18:00 sati na BHT 1, Federalnoj TV, RTS 2, HTV 2

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE