Kalesija 21°

Naučno-historijsko djelo o Islamskoj zajednici nije intresantno Kalesijskim historičarima, kao ni imamima

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige (23.april), jučer je (ponedljek, 25. april) u prostorijama Gradske biblioteke Kalesija održana tribina pod nazivom „Islamska zajednica – jučer, danas, sutra“, u sklopu koje je promovisana i knjiga doc.dr. Adnana Jahića “Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918. – 1941.)”.

Gost Gradske biblioteke Kalesija je bio autor knjige, doc.dr. Adnan Jahić, kao i predsjednik Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef. Mešanović – Vahidin.

Tribina je počela u 18h, te je trajala do 19.30h, uz veoma skroman odziv građana općine Kalesija.
15-tak gostiju, te nekolikoko učenika iz MSŠ Kalesija koji su oslobođeni nastave da bi prisustovali tribini. Učenici su prije 19h napustili Gradsku biblioteku, zbog prevoza svojim kućama.

Ako svaka osnovna škola na području općine Kalesija ima profesora Historije, te ako dodamo veliki broj profesora ovog predmeta iz MSŠ Kalesija, imamo brojku od (barem) 20 profesora Historije na području općine Kalesija.
MIZ Kalesija broji 27 džemata, odnosno 27 imama, plus glavni imam – što je brojka od 28 imama uposlenika Kalesijskog medžlisa.

Na tribini pod nazivom „Islamska zajednica – jučer, danas, sutra“, te promociji istraživačko-historijskog djela „“Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918. – 1941.)” – je prisustovalo 3 imama MIZ Kalesija (od čega jedan kao gost izlagač), te 3 profesora Historije.

—U proteklom periodu smo pisali o nezainteresovanosti omladine za događaje iz kulture u općini Kalesija, iako ista omladina često proziva nadležne da je istih događaja veoma malo.
Stanje, očigledno, nije ništa bolje niti među starijima, „nosiocima“ i „kreatorima“ događaja iz kulture u općini Kalesija.

——————————————-

-Doc. dr. Adnan Jahić je u iscrpnom izlaganju o Islamskoj zajednici u periodu između dva Svjetska rata, naglasio da je pitanje, odnosno problem, Islamske zajednice jedan od ključnih strateških pitanja kod Bošnjaka.
To nije nešto o čemu se treba pričati tek onako radi reda, nego tom problemu i njegovom rješavanju treba pristupiti veoma ozbiljno
Pitanje Islamske zajednice nije interes jedne grupe ljudi unutar IZ, nego je to ključno pitanje Bošnjaka u BiH – poručio je doc. dr. Adnan Jahić.

-Muharem ef. Mešanović – Vahidin je nakon izlaganja Jahića govorio o aktualnom stanju Islamske zajednice, odnosno o stanju Medžlisa i džemata kao sastavnih dijelova Islamske zajednice.
Iako odziv građana općine Kalesija nije ohrabrujući, MIZ Kalesija će nastaviti sa organizovanjem javnih tribina i rasprava o aktualnim pitanjima muslimana ovog područja – rekao je za kraj predsjednik MIZ Kalesija, ef. Vahidin.

A.K.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE