Kalesija 20°

Nastavljene aktivnosti u vezi sa upisom izvorne muzike na UNESCO listu

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona uputilo je prijedlog Federalnom ministarstvu kulture i sporta za uvrštavanje izvorne muzike, odnosno sviranja i pjevanja uz šargiju i violinu na Otvorenu preliminarnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovom aktivnošću se ujedno nastavlja postupak uvrštavanja navedenog elementa nematerijalne kulturne baštine na UNESCO Reprezentativnu listu kulturne baštine čovječanstva.

Obzirom da je potrebno uraditi istraživanje, dokumentovanje te definisanje elementa nematerijalne kulturne baštine od strane stručnjaka zaposlenih u nadležnim institucijama, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je koordiniralo aktivnosti oko organizacije početnog sastanka, koji je održan u srijedu, 5. decembra 2018. godine. Sastanku su prisustvovali: Selma Bešić – Čerkezović, stručni savjetnik za kulturu i informisanje u Ministarstvu za kulturu sport i mlade TK, mr. Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzla,mr. Rusmir Djedović, stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe u Zavodu, Vesna Isabegović, predstavnica Muzeja istočne Bosne Tuzla, Zrinka Andrejaš, direktorica Srednje muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“, Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC“Alija Izetebgović“ Kalesija, i Alija Džafić, stručni saradnik za kulturu u BKC-u. JU Bosanski kulturni centra „Alija Izetbegović“ Kalesija je inicijator upisa sviranja i pjevanja uz šargiju i violinu na navedenu listu, a u aktivnosti ssu uključene i navedene institucije.

Na sastanku je zaključeno da spomenute aktivnosti oko upisa imaju podršku ustanova kulture u lokalnoj zajednici kao i nosilaca same tradicije pjevanja i sviranja uz šargiju i violinu, te je utvrđeno zajedničko djelovanje svih učesnika sastanka za ubuduće.  Prvi naredni korak je popunjavanje obrasca koji treba da sadrži rezultate istraživanja, dokumentovanja i definisanja elementa nematerijalne kulturne baštine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE