Kalesija

Narodna skupština RS: Dostavljena odluka o raspisivanju referenduma u RS-u!


Poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (RS) večeras je podijeljen Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani ovog entiteta izjasnili o tome “da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“.
Ova odluka dostavljena je nakon završene rasprave koju je inicirao Milorad Dodik “o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine i (ne)djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina”.

U Prijedlogu odluke se ističe da se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a referenudum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka bi stupila na snagu narednog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku RS-a”.

U Narodnoj skupštini trenutno je pauza, nakon cjelodnevne rasprave o spomenutoj tački, nakon čega bi se poslanici trebalo da izjasne o Dodikovoj informaciji, zaključcima i vjerovatno odluci.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE