Kalesija 11°

Napravljen još jedan korak ka otvaranju pregovora s EU: Usvojen zakon o sprečavanju pranja novca

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su izglasali Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od tri uslova za otvaranje pregovora s EU u martu.

Treba istaći da su hitnu sjednicu sazvali opozicioni delegati u Domu naroda PSBiH.

Zakon je ranije po hitnoj proceduri usvojen u Predstavničkom domu BiH, ali su ga poslanici SNSD-a bez ijedne riječi i obrazloženja, oborili u Domu naroda uprkos tome što ga je pripremio DNS-ov ministar Nenad Nešić.

Zbog toga je moralo doći do dodatnog usaglašavanja kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je ponovo upućen u Dom naroda po hitnoj proceduri.

Osim što je ovaj zakon, pored zakona o sudovima i zakona o sukobu interesa, jedan od prioriteta EU kako bi konačno dobili otvaranje pregovora, a što smo propustili da dobijemo u decembru, on je također važan i kako bi spriječili negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

Delegacija MONEYVAL-a boravi u BiH od 12. februara upravo s ciljem ocjene napretka BiH iz ove oblasti, a za šta nam je bilo neminovno usvajanje zakona.

Brojne delegacije EU i SAD-a su tokom ovog mjeseca također bile u BiH. Naime, prije zasjedanja Evropskog vijeća u decembru prošle godine, Evropska komisija je BiH dala uslovnu preporuku za otvaranje pregovora, stoga su delegacije bile u BiH kako bi nam detaljnije precizirali šta je potrebno za konačno otvaranje pregovora.

Jasno su istaknuli da su nam potrebni ispunjeni 3+1 prioriteti, a do sada je već usvojeno otvaranje pregovora s Frontexom. Osim zakona o pranju novca, potrebno je da lideri na državnom nivou postignu saglasnost i o zakonu o sudovima i zakonu o sukobu interesa, međutim uslovljavanje i posljednje poruke koje dolaze s vrha ne ulijevaju optimizam.

Dragan Čović je pokušao u prioritete EU progurati i svoje želje za izmjenu Izbornog zakona BiH u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To mu je i uspjelo u jednom dijelu NiP-a, međutim iz Naše stranke, kao i pojedinci iz SDP-a poručili su da ne podržavaju izmjene Izbornog zakona BiH bez izmjena Ustava BiH.

Zatim su Čović i Dodik pokušali svaliti krivicu na Trojku zbog izostanka napretka na EU putu, nakon čega se javila Američka ambasada i poslala poruku Dodiku da je on jedini krivac za to. Dodik je odgovorio kontranapadom pa je u svojim medijima predstavio Ambasadu SAD-a kao rušitelja evropskog puta BiH.

(KLIX)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE